Czasami jak mam lenia na gotowanie i nie chce mi się stać godzinami przy kuchence przyrządzam stary, dobry, sprawdzony przepis na udka w majonezie.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka bułki tartej
Do miseczki wsypać przyprawy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Udka natrzeć mieszanką przypraw. Pozostawić pod przykryciem na godzinę w lodówce.
Blaszkę wysmarować tłuszczem, włożyć udka. Majonez wymieszać z keczupem, posmarować mięso i posypać bułka tartą. Przykryć folią i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200*C. Po upływie godziny zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut.
Przepis faktycznie, stary, sprawdzony i baaardzo smakowity. Dodałaś moje ulubione zioła i przyprawy...
OdpowiedzUsuńDokładnie! Taki przepis na kurczaka praktykuje m.in. moja teściowa. Do najzdrowszych pewnie nie należy, ale co z tego... ;-))
OdpowiedzUsuńfajnie chrupie skórka takim kurczakom :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, nigdy nie robiłam z taką glazurą, na pewno wypróbuję przepis ! :)
OdpowiedzUsuń