Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 łyżeczki chrzanu
- około 5-10 ziarenek kminku
- 2-3 łyżeczki octu winnego
- 1/4 przegotowanej, ostudzonej wody
- cukier
- sól i pieprz
Buraki ugotować do miękkości około 1,5 godziny. Gdy ostygną obieramy i ścieramy na tarce. Kminek zalewamy wrzącą wodą. Do buraków dodajemy chrzan, kminek, wodę, ocet doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Przekładamy do słoiczka, szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki. Najlepiej jak postoją w lodówce 2-3 dni.
Buraki zamiast gotować możemy upiec w piekarniku. Umyte buraki wrzucamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150*C i pieczemy do miękkości około 1,5 godziny. Miękkość buraków najlepiej sprawdzić przy pomocy widelca.
Ciekawy pomysł z kminem... ja dodaję tylko cukier,sól, pieprz i ocet i musi szczypać w nos..;) I piękne zdjęcie:)
OdpowiedzUsuń