Bardzo smaczne buraki zaostrzone dodatkiem korniszonów. Świetnie będą pasować do mięsa.
Składniki:
- 400 g buraków
- 3 średniej wielkości korniszony
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki octu winnego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Buraki zalać wodą i gotować około1-1,5h do miękkości. Studzimy. Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone korniszony. Szczypiorek i koperek siekamy. Wszystko mieszamy razem.
Przygotować sos: Jogurt mieszamy z octem doprawiamy solą i pieprzem. Buraki polać przygotowanym sosem.
Pyszny i wyrazisty dodatek - idealny do świątecznych przystawek.
OdpowiedzUsuńKorniszony tak, buraki nie. :(
OdpowiedzUsuńo, takich jeszcze nie próbowałam! Muszą być pyszne :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraki, i jestem otwarta na rożne połączenia.Jak będziesz mieć okazję zrób sobie pieczone buraki przy okazji pieczenia czegoś innego w piekarniku :-)
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem ogórków jeszcze nie jadłam ;) Pewnie są pyszne :)
OdpowiedzUsuńznam podobny dodatek - moja niedoszła teściowa robiła takie. Buraczki, ogórek kiszony, cebulka i majonez wszystko tak drobniuteńko kroiła. Pyszności
OdpowiedzUsuń