Przejdź do głównej zawartości

Sałatka wielkanocna z łososiem wędzonym





      Kolejna bardzo smaczna propozycja na wielkanocną sałatkę. Z dodatkiem ziemniaków, rzodkiewek, ogórków .... Dla zaostrzenia smaku dodałam chrzan, ale jeśli go nie lubimy można pominąć. Zapraszam do częstowania się  :D



Składniki:

  • 4-5 sztuk średniej wielkości ziemniaków 
  • 4 jajka 
  • 2 ogórki kiszone 
  • 100-150 g łososia wędzonego 
  • 5-7 sztuk rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżeczki chrzanu 
  • 2-3 łyżki majonezu 
  • sól i pieprz 
  • ew. sok z cytryny 
  

         Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki ugotować tak jak zawsze do miękkości w osolonej wodzie. 
Ogórki, rzodkiewkę, jajka, ziemniaki pokroić w kostkę, łososia w paseczki, szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć doprawić do smaku solą, pieprzem i ew. sokiem z cytryny. Przed podaniem można sałatkę posypać rzeżuchą.
Zapraszam również na sałatkę warstwową --->






Komentarze

  1. podanie mnie rozbroiło totalnie na łopatki!
    wygląda to tak pięknie, tak wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale swietny pomysł z tymi doniczkami! Naprawdę uroczy... Lubię wszystko co z łososiem, więc Twoją sałatką zajadałabym się z rozkoszą. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz łososia to polecam sałatkę --->> http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/03/saatka-z-awokado-i-ososiem.html
      Jest rewelacyjna!

      Usuń
  3. jest i mój kochany łosoś! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne zdjęcia:) A sałatkę porywam!

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis i super marchewy!!! mega :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne zdjęcia, pomysłowe i wiosenne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie podana, wspaniała dekoracja ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Absolutnie genialny pomysł dekoracji :-D Bosko :-D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz