Przejdź do głównej zawartości

Jabłecznik z kaszą jaglaną

   


     Uwielbiam potrawy, desery, ciasta do którego przyrządzenia potrzebna jest miska albo dwie. Do jednej wrzucam jedne składniki do drugiej pozostałe mieszam, mieszam, łącze i pach przelewam do formy. I tak było z przepisem na jabłecznik z kaszą jaglaną. Od razu przypadł mi do gustu. Niestety po spróbowaniu już nie było tej iskry. Ciasto jest dobre, ale czegoś mu brakuje, tej kropki na i. Nie wiem czego może żurawiny, czekolady albo ananasa. Wiadomo wszystko zależy od upodobań, smaków i przyzwyczajeń. Najlepiej jest jak każdy sam spróbuje i przekona się czy ciasto mu smakuje czy też nie.


Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 1 kg jabłek
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 banan 
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

     Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Banana rozgnieść widelcem na papkę. Orzechy włoskie drobno posiekać. Wszystkie składniki ciasta połączyć razem i przełożyć do foremki. Moja miała wymiar 22x24 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny.




Źródło 

Komentarze

  1. Lubię proste przepisy i niby lubię eksperymenty, ale powiem Ci, że po kaszy jaglanej w szarlotce:-), cudu bym się nie spodziewała. Zupełnie nie dziwi mnie więc Twoje odczucie, że ciastu czegoś brakuje i że nie wyszło doskonałe. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujący przepis.
    Chętnie bym spróbowała,chociaż myślę,że jabłko i kasza jaglana to dość jednostajny zestaw smaków.
    Tak,jak piszesz potrzeba jeszcze czegoś więcej.
    Znam smak kaszy jaglanej i wiem,że wymaga nieco ,charakteru'.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. takiej wersji jabłecznika jeszcze nie widziałam, bardzo ciekawy i wydaje się, że mało skomplikowany przepis, nie doceniałam jaglanki, a co do smaku, to można chyba dorzucić, co kto lubi ?

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda świetnie i już już gotowa byłam je planować tuż tuż, ale skoro piszesz że nie ma szału, to ja wierzę :) dobra taka uczciwość. choć może... może polać mleczną czekoladą? ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja do tego ciasta dodała bym rodzynki między innymi kasza jaglana dobrze łączy się z serem

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekolada, rodzynki, żurawina na pewno poprawią smak ciasta. Warto pokombinować :]

    OdpowiedzUsuń
  7. wow, ale fajny przepis. Na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. A to mnie zaskoczyłaś, na pewno owoce ulepszą smak tego ciasta. Na pewno Olu wypróbuję ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś dla mnie i mojej córki - dwóch alergiczek:) Cudowny blog i wiele obłędnych przepisów (serniczek ferrero!). Idę dalej się "katować" Twoimi przepisami;)Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasza jaglana ma być surowa rzecz jasna?
    Skórka z cytryny , sok z cytryny i krzta soli może wydobyć tu fajny smak

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz