Mówili dzisiaj w pogodzie, że idzie ochłodzenie, mrozy i podobno ma zima wrócić! Nie przyjmuje tego do wiadomości. U mnie jest już wiosna i tak pozostanie. A jak wiosna to pomału też zbliżają się Święta Wielkanocne. A jak Wielkanoc to muszą być babki. Oto pierwsza z nich. Babka z bogatym wnętrzem, w którym można znaleźć same pyszności: orzechy, czekoladę, kawę, ajerkoniak i amaretto. Całość przyozdobiona czekoladą gorzką, białą i jajkami z cukru.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g maki ziemniaczanej
- 100 g orzechów mielonych
- 160 g cukru
- 250 ml oleju
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml mocnej kawy
- 100 ml ajerkoniaku
- 3 łyżki likieru amaretto
- 5 jajek
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 5 łyżek mleka
- jajeczka do dekoracji
Jajka ubijamy ze szczyptą soli, powoli wsypujemy cukier i ubijamy do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta a pod palcami nie będziemy wyczuwać drobinek cukru.
Mąki mieszamy z kakao, proszkiem, sodą i orzechami. Cały czas ubijając na najniższych obrotach masę jajeczną, dodajemy na przemian mąkę, olej, likiery, kawę i tak do wyczerpania składników. Na koniec wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę, mieszamy i przekładamy do natłuszczonej, i wysypanej tartą bułką formy. Pieczemy do suchego patyczka około 70 minut w temp.180*C. Studzimy.
Polewa: Do przygotowania potrzebne będą dwa garnki z gotującą się wodą. Nad jednym ustawiamy miskę z gorzką czekoladą i mlekiem. Nad drugim miskę z białą czekoladą. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy babkę najpierw ciemną polewą potem jasną i dekorujemy jajeczkami.
Ojej, babka na bogato! :) Zazdroszczę takiej uczty :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście babka na bogato. Ja chcę, żeby już były święta, żebym mogła się cieszyć takimi cudownymi świątecznymi wypiekami jak ta babka :-)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, iście wiosenna aura u ciebie... wstyd się przyznać, ale nigdy nie piekłam ani babki wielkanocnej, ani świątecznych mazurków... muszę to zmienić jak najszybciej! :-)
OdpowiedzUsuńwiosenna baba, na którą jakaś zwariowana kurka poskładała czekoladowe jaja :) piękna jest też Twoja skrzyneczka z żonkilami, mrrr...
OdpowiedzUsuńnie piekłam nigdy babki, za to wczoraj upiekłam babkę ziemniaczaną w takiej babkowej foremce jak Ty. forma była wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą a mimo to nie mogę wyjąć zawartości. jak to się robi?
Puka się od spodu :D
Usuńhihi, no tak ;] :P
UsuńAle u Ciebie smacznie i wiosennie, na przekór tej paskudnej pogodzie :)
OdpowiedzUsuńBaba jak się patrzy! Mój syn powiedziłaby pewnie, że mega wypasiona:-) albo coś w tym stylu. Ciekawa i smakowita!
OdpowiedzUsuńOlu piękną i przepyszną babkę upiekłas !!! I jak już wiosennie, slicznie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńale piękna i kolorowa:D
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka:) Też wczoraj piekłam!
OdpowiedzUsuń