Przejdź do głównej zawartości

Warstwowiec




    W sumie naliczyłam wraz z polewą 10 warstw. Chociaż jest tyle warstw, ciasto nie jest pracochłonne i dosyć szybko się je robi. Tyle warstw, każda ma inny smak w połączeniu tworzą całkiem niezłe ciasto.



Składniki:


Ciasto:
  • 4 jajka 
  • 200 g maki 
  • 200 g cukru pudru 
  • 200 g masła
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka mleka

Ciasto makowe:
  • 8 białek 
  • 8 łyżek cukru 
  • 1/3 szklanki zmielonych biszkoptów 
  • 3/4 szklanki maku 
  • 2 łyżki mąki 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa:
  • 8 żółtek 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 3 łyżki mąki 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 2 szklanki mleka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 200 g masła
  • 4 łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 2 wafle andruty 
  • 50 g czekolady + 2 łyżki mleka na polewę
  • Foremka 23x33 cm


       Ciasto cynamonowe: Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, cały czas mieszając dodajemy na przemian mąkę, jajka i mleko. Ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy do foremek i pieczemy dwa placki w temp. 180*C około 30 minut.
      Ciasto makowe: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy będą sztywne wsypujemy cukier i pozostałe składniki, delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp.180*C.
      Masa: W szklance mleka mieszamy mąkę, budyń i żółtka. Drugą szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę, cały czas mieszamy do momentu aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu i kawy cappuccino.
      Na andruta wykładamy 1/2 słoika dżemu, następnie ciasto cynamonowe, połowe masy, ciasto makowe, masę, ciasto cynamonowe, marmolada i przykrywamy drugim andrutem.
Czekoladę i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewą pokrywamy ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na cała noc.












*Przepis pochodzi z gazety " Przyślij przepis"

 

Komentarze

  1. Fajnie wygląda. Jak tylko widzę powidła w cieście - to od razu mnie kusi do zjedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście warstw ma sporo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, 10 warstw, pracowicie i przepysznie, ubóstwiam takie warstwowce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pracochłonne, ale efekt wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  5. A u Ciebie jak zwykle ciekawy przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czegoś podobnego jeszcze nie jadłam.....Rewelacja:)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow! Super wygląda, a smak pewnie nieziemski :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędnie wygląda ciasto. Przepis bardzo fajny :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Obłednie przepyszny ! Znakomity przekładaniec ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo efektownie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz