W sumie naliczyłam wraz z polewą 10 warstw. Chociaż jest tyle warstw, ciasto nie jest pracochłonne i dosyć szybko się je robi. Tyle warstw, każda ma inny smak w połączeniu tworzą całkiem niezłe ciasto.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 200 g maki
- 200 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
Ciasto makowe:
- 8 białek
- 8 łyżek cukru
- 1/3 szklanki zmielonych biszkoptów
- 3/4 szklanki maku
- 2 łyżki mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 8 żółtek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki
- 1 budyń śmietankowy
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 4 łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym
- dżem z czarnej porzeczki
- 2 wafle andruty
- 50 g czekolady + 2 łyżki mleka na polewę
- Foremka 23x33 cm
Ciasto cynamonowe: Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, cały czas mieszając dodajemy na przemian mąkę, jajka i mleko. Ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy do foremek i pieczemy dwa placki w temp. 180*C około 30 minut.
Ciasto makowe: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy będą sztywne wsypujemy cukier i pozostałe składniki, delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp.180*C.
Masa: W szklance mleka mieszamy mąkę, budyń i żółtka. Drugą szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę, cały czas mieszamy do momentu aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu i kawy cappuccino.
Na andruta wykładamy 1/2 słoika dżemu, następnie ciasto cynamonowe, połowe masy, ciasto makowe, masę, ciasto cynamonowe, marmolada i przykrywamy drugim andrutem.
Czekoladę i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewą pokrywamy ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na cała noc.
*Przepis pochodzi z gazety " Przyślij przepis"
Fajnie wygląda. Jak tylko widzę powidła w cieście - to od razu mnie kusi do zjedzenia.
OdpowiedzUsuńNa bogato:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście warstw ma sporo :)
OdpowiedzUsuńwow, 10 warstw, pracowicie i przepysznie, ubóstwiam takie warstwowce :)
OdpowiedzUsuńImponujący:)
OdpowiedzUsuńpracochłonne, ale efekt wspaniały
OdpowiedzUsuńA u Ciebie jak zwykle ciekawy przepis! :)
OdpowiedzUsuńwygląda imponująco!
OdpowiedzUsuńCzegoś podobnego jeszcze nie jadłam.....Rewelacja:)!
OdpowiedzUsuńWow! Super wygląda, a smak pewnie nieziemski :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda ciasto. Przepis bardzo fajny :-)
OdpowiedzUsuńObłednie przepyszny ! Znakomity przekładaniec ! :)
OdpowiedzUsuńbardzo efektownie wygląda:)
OdpowiedzUsuń