Przejdź do głównej zawartości

Gozleme ze szpinakiem i fetą





      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym.



Składniki:
  • 350 g mąki chlebowej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 220 ml letniej wody 
  • 4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych 
 Nadzienie:
  • 300 g świeżego szpinaku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • około 50-80 g sera fata 
  • sól, pieprz 
  • łyżka masła i oleju do smażenia 



         Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.
        Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz świeżych drożdży należy zrobić rozczyn. Do garnuszka wkrusz drożdże dodaj łyżeczkę cukru i wlej około 100 ml wody wymieszaj i poczekaj aż drożdże zaczną pracować. Następnie wlej do mąki i zagnieć. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę. Po wyrośnięciu podziel na dwie części i cienko rozwałkuj.
Na placek pozostawiając 1cm margines rozłóż szpinak i posyp pokruszoną fetą. Przykryj drugim plackiem i podwiń brzegi. Patelnię delikatnie natłuść połóż placek i smaż na średnim ogniu aż na cieście pojawią się brązowe przypieczenia. Przewróć na drugą stronę i podpiecz.
       Albo: Rozwałkuj porcje ciasta, na jednej połowie rozłóż nadzienie i zlep jak pieroga. Smaż tak samo 2-3 minuty z każdej strony. 





Komentarze

  1. Robiłam kiedyś i bardzo nam smakowało :) Muszę powtórzyć!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym tylko wyjęła szpinak i mogę jeść. Pysznie to wygląda, lubię takie chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow to wygląda bardzo prosto i apetycznie :) Nigdy nie jadłyśmy czegoś podobnego, dlatego musimy koniecznie spróbować i może trochę przerobić na własną wersję :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię wersję z serem kozim:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda. Bardzo lubię gozleme:)

    OdpowiedzUsuń
  6. tak mnie skusiłaś, że teraz już na pewno zrobię te chlebki z patelni <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam jakie pyszności są dzisiaj u ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niesamowicie apetycznie :) Tego mi trzeba. Mniam, mniam. Dawno już nie jadłam tak apetycznego posiłku :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak to smakowicie się prezentuje - świetne na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis, no i jak to pysznie wygląda<3

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym :) Apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne! Wyglądają rewelacyjnie :) Bardzo ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  13. Superowo wygląda :D Nigdy się z takim czymś jeszcze nie spotkałam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Super, nie widzialam jeszcze takiego jedzonka;p

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam szpinak z fetą ;) A w takim chlebku wygląda bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super, takiego czegoś jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam!
    U Ciebie pysznie nadziane.
    Z chęcią upiekę wkrótce...

    OdpowiedzUsuń
  18. Ląduje na liście do wypróbowania, uwielbiam takie jedzenie <3 A połączenie szpinaku i fety to już klasyka, kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Będzie jeszcze smaczniejsze jak do szpinaku dodacie kilka listków mięty-świeżej lub suszonej- polecam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy tego nie robiłam, ale ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ile wychodzi placków z przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy może być mrożony szpinak?

    OdpowiedzUsuń
  23. ile jeden taki placek ze szpinakiem ma kcal?

    OdpowiedzUsuń
  24. Miałam w lodówce pieczarki to zrobiłam z innym farszem: smażonymi pieczarkami z cebulą i serem mozarella. Jest super! Następnym razem zrobię z Twoim farszem! Bardzo dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki farsz też jest pyszny :) Można kombinować z ulubionymi dodatkami. Dziękuje i pozdrawiam.

      Usuń
  25. Zrobiłam, naprawdę pyszne. Ciężko rozwałkować bo się lepi ale jakoś poszło.

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy chodzi o mąkę chlebową pszenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie tak :) Polecam podzielić ciasto na dwie części i zrobić dwa gozleme.

      Usuń
  27. Można użyć mąki pszennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąka chlebowa to mąka pszenna. Użyj jakiej chcesz :) Możesz nawet pomieszać pszenną z pełnoziarnistą.

      Usuń
  28. Zrobiłam z suszonymi drożdżami. Przepyszne jest to danie. Zrobilam je na próbę na obiad, ale nastepnym razem zaskocze nim znajomych.

    OdpowiedzUsuń
  29. wypróbowałam i wyszło super- znikło w mig

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok