Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciastka z truskawkami






         Bardzo fajne, kruche ciasteczka nadziane truskawkami. Bez większego wysiłku, sama przyjemność z robienia i jedzenia :D



Składniki: 
  • 300 g mąki + odrobina do podsypania
  • 100 g zmielonego cukru trzcinowego (możne być cukier puder)
  • 150 g zimnego masła 
  • 70 g jogurtu greckiego (możne być kwaśna śmietana)
Dodatkowo:
  • około 200 g truskawek (najlepiej małych albo średnich)
  • 1 jajko+ odrobina mleka albo wody 
  • zmielony cukier trzcinowy albo cukier puder do oprószenia 

         Na stolnice wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło w kostkę  przemieszaj i pokrój nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być elastyczne jeśli się kruszy dodaj odrobinę jogurtu a jeśli jest zbyt lepiące podsyp mąką. Oderwij kawałek ciasta i dosyć cienko rozwałkuj. Wytnij koła o średnicy 9 cm. Każde takie koło można jeszcze delikatnie rozwałkować. Na połowie koła połóż pokrojoną w plasterki truskawkę (nie za dużo bo będzie problem ze zlepieniem), złóż delikatnie dociśnij palcami a potem ząbkami widelca (tak jak robimy pierogi :). Wszystkie ciastka ułóż na blaszce i posmaruj rozkłóconym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka lub wody. Piecz około 15 minut w 180*C. Po przestudzeniu oprósz cukrem.





Komentarze

  1. Szalejesz z tymi ciastkami! Cudowne ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne ciasteczka. Pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne ciasteczka - jakie pięlne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale urocze! Kiedyś nagminnie kupowałam podobne w cukierni tylko, że z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasteczkia i jaka fajna aranżacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie fajne! Jak pierożki! Podobają mi się. Z wielką chęcią bym ich skosztowała. Lubię kruche ciasteczka w różnych kształtach, smakach, rodzajach. Ważne, że domowe :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mimo, że środek nie jest pokazany to nasza wyobraźnia już pracuje! xD
    Pychotka <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Te ciastka są po prostu niesamowite. Wyglądają trochę jak empanadillas, ale są z truskawkami! No po prostu bomba!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kuszące truskawkowe pierożki :D zjadłabym kilka :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ one smakowicie wyglądają :D Aż chciałoby się zajrzeć do ich środka ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne :) Kruche i z truskawkami, to musi smakować!

    OdpowiedzUsuń
  12. O tak, bardzo fajne! I jak pięknie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  13. przepysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczne ciasteczka! Nie pomyślałabym o tym, aby takie przygotować;)

    OdpowiedzUsuń
  15. o, jak pyszne pierogi z truskawkami, mniam

    OdpowiedzUsuń
  16. bym wpadła na jedną porcję i drugą:D

    OdpowiedzUsuń
  17. Brzmi pysznie, truskawki w kruchym cieście :) To lubię!

    OdpowiedzUsuń
  18. Kiedyś robiłam podobne ciasteczka, ale z budyniem, teraz zamieniłabym go na truskawki :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja chce takie ciasteczka, az zgłodniałam ;D

    OdpowiedzUsuń
  20. cudowne zdjęcia! :) no i te ciasteczka.. <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok