Jak są święta to musi być mazurek. Zaraz po kajmakowym najlepszy jest czekoladowy :D Na kruchym herbatnikowym spodzie z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki i masą czekoladową.
Paluszki lizać!
Składniki:
Spód:
- 320 g kakaowych herbatników
- 2 czubate łyżki nutelli
- 130 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki kakao
Masa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
- 5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- szczypta soli
- Forma to tart 22-24 cm
Herbatniki zmielić, dodać nutelle, kakao, rozpuszczone masło i wymieszać. Wyłożyć dno i boki formy do tart. Odstawić w chłodne miejsce na 15-30 minut.
Do miski wsypać połamaną czekoladą, sól, wlać kremówkę, mleko i masło. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą ( miska nie może dotykać wody!). Mieszać do rozpuszczenia czekolady i połączenia wszystkich składników. Na wcześniej przygotowanym spodzie rozsmarować dżem i wylać lekko przestudzoną masę czekoladową. Odstawić w chłodne miejsce. Dowolnie udekorować.
* Zamiast dżemu z czarnej porzeczki możemy dodać inny nasz ulubiony, albo dżem zastąpić masą toffi.
Ciasto w wersji nie świątecznej z dżemem brzoskwiniowym
Dzięki, zainspirowałaś mnie!
OdpowiedzUsuńOczywiście, zrobię to po swojemu, ale ten pomysł z herbatnikami jest super.
Do usług :D
UsuńWygląda nieklasycznie, ale pysznie!
OdpowiedzUsuńpięknie udekorowany mazurek! jak czekoladowy, to musi być najlepszy :)
OdpowiedzUsuńMniam :d co prawda mało jestem świąteczna i świąt raczej nie obchodzę ale super przepis na ciacho codzienne do kawy :)
OdpowiedzUsuńpozdr
P.
Dokładnie, do codziennej kawki jak najbardziej.
UsuńŚwietny pomysł z herbatnikami i bez pieczenia :-)
OdpowiedzUsuńPołączenie czarnej porzeczki i czekolady bardzo mnie zaintrygowało:)
OdpowiedzUsuńJest to pyszne połączenie :]
UsuńBardzo świąteczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńmogłabym się zatopić w tej czekoladzie :-) co będziesz piekła na święta po tych wszystkich cudownościach przedświątecznych? :-)
OdpowiedzUsuńDowiesz się po świętach :} zapraszam. Mam kilka bardzo ciekawych przepisów w zanadrzu.
UsuńWygląda super! :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się doskonale!
OdpowiedzUsuńGenialny!:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda a jaki prosty. Super
OdpowiedzUsuńCudny, swiateczny mazurek ! :)
OdpowiedzUsuńja myślę o połączeniu czekolady i pomarańczy... mniam...
OdpowiedzUsuńOlu, powiedz a raczej napisz;) mi czy formę do tarty masz z odpinaną obręczą?
OdpowiedzUsuńHej! Formę do tarty mam z ruchomym dnem. Odpinanej nie mam.
UsuńDzięki za odpowiedż, muszę zatem taka zakupić:D
Usuńpozdr:)
Wygląda obłędnie! :D
OdpowiedzUsuńa jak tego mazurka wyjąć z formy? :)
OdpowiedzUsuńSpód jest ruchomy :D Wystarczy od spodu podnieść :D
OdpowiedzUsuńTzn spód foremki jest ruchomy
UsuńGdzie kupiłaś te jajeczka do dekoracji?
OdpowiedzUsuńNa wagę w sklepie osiedlowym.
Usuń