Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową






      Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z  jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko.




Składniki:

Kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 200 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 5 żółtek 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Pianka:
  • 5 białek 
  • 90 g cukru + 2 łyżki 
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18% 

Dodatkowo:
  • 3 łyżki kaszy manny 
  • 200-250 g jagód 

Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona 



       Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażarki. Większą część wałkujemy do rozmiarów foremki, następnie do niej przekładamy. Posypujemy kaszą manną i układamy umyte, i odsączone na sitku jagody.
       Piana: W garnku podgrzewamy śmietanę, 90 g cukru i wiórki kokosowe. Chwilę mieszamy a następnie studzimy. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce masy kokosowej. Gdy całość będzie gotowa przekładamy na jagody. Na wierzchu ścieramy ciasto z zamrażarki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut.


* Zanim położymy na kruche ciasto owoce bardzo ważne jest posypać je wcześniej kaszą manną albo dobrej jakości bułką tartą. Kasza manna ma za zadanie wchłonąć sok z owoców. Gdybyśmy tego nie zrobili soki wsiąknie w ciasto, które po przestudzeniu stwardnieje.






Komentarze

  1. saaaame dobroci.. ech,.. aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobne ciasto, tylko z rabarbarem.
    Z jagodami musiało być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. po prostu doskonałe ciasto z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto, jagody królują <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokos z jagodami zdecydowanie się lubi, wiem, bo jadłam takie połączenie<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Jagody z kokosem? Zaintrygowałaś mnie. Przy najbliższej okazji muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda rewelacyjnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam :) nie możemy się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dodaje przepis do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ten przepis zdecydowanie muszę wykorzystać:) ciasto wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Skorzystałam z przepisu :) Ciasto wyszło smaczne :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wróciły wspomnienia, jak patrzę na to ciasto……moja kochana babcia robiła je………muszę je zrobić
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  13. piekłam to ciasto według tego przepisu, jest bardzo dobre, typowo letnie ciasto. Będę teraz piekła z wiśniami takie samo, nie wiem co wyjdzie ale spróbuję. Serdecznie pozdrawiam autorkę przepisu.Helena

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam,z jakimi owocami można jeszcze je robić?

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy z mąką tortowa można zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak. Maki możesz miksować.

    OdpowiedzUsuń
  17. Możesz użyć dowolnej mąki orkiszowa, pełnoziarnista

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglada tak smakowicie !!! Zapisane i i bedzie pieczone juz jutro. Dziekuje i napewno sie pochwale.

    OdpowiedzUsuń
  19. A czy z mrożonymi jagodami też można?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz