Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
- 5 białek
- 90 g cukru + 2 łyżki
- 200 g wiórków kokosowych
- 125 ml kwaśnej śmietany 18%
Dodatkowo:
- 3 łyżki kaszy manny
- 200-250 g jagód
Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażarki. Większą część wałkujemy do rozmiarów foremki, następnie do niej przekładamy. Posypujemy kaszą manną i układamy umyte, i odsączone na sitku jagody.
Piana: W garnku podgrzewamy śmietanę, 90 g cukru i wiórki kokosowe. Chwilę mieszamy a następnie studzimy. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce masy kokosowej. Gdy całość będzie gotowa przekładamy na jagody. Na wierzchu ścieramy ciasto z zamrażarki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut.
* Zanim położymy na kruche ciasto owoce bardzo ważne jest posypać je wcześniej kaszą manną albo dobrej jakości bułką tartą. Kasza manna ma za zadanie wchłonąć sok z owoców. Gdybyśmy tego nie zrobili soki wsiąknie w ciasto, które po przestudzeniu stwardnieje.
Mniam pyszności!!
OdpowiedzUsuńsaaaame dobroci.. ech,.. aż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne ciasto, tylko z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńZ jagodami musiało być przepyszne:)
po prostu doskonałe ciasto z jagodami :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, jagody królują <3
OdpowiedzUsuńKokos z jagodami zdecydowanie się lubi, wiem, bo jadłam takie połączenie<3
OdpowiedzUsuńJagody z kokosem? Zaintrygowałaś mnie. Przy najbliższej okazji muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! :D
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmniam :) nie możemy się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńDodaje przepis do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńten przepis zdecydowanie muszę wykorzystać:) ciasto wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z przepisu :) Ciasto wyszło smaczne :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę :D
Usuńwróciły wspomnienia, jak patrzę na to ciasto……moja kochana babcia robiła je………muszę je zrobić
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
piekłam to ciasto według tego przepisu, jest bardzo dobre, typowo letnie ciasto. Będę teraz piekła z wiśniami takie samo, nie wiem co wyjdzie ale spróbuję. Serdecznie pozdrawiam autorkę przepisu.Helena
OdpowiedzUsuńJa, również pozdrawiam :D
UsuńWitam,z jakimi owocami można jeszcze je robić?
OdpowiedzUsuńA czy z mąką tortowa można zrobić?
OdpowiedzUsuńTak. Maki możesz miksować.
OdpowiedzUsuńMożesz użyć dowolnej mąki orkiszowa, pełnoziarnista
OdpowiedzUsuńWyglada tak smakowicie !!! Zapisane i i bedzie pieczone juz jutro. Dziekuje i napewno sie pochwale.
OdpowiedzUsuńA czy z mrożonymi jagodami też można?
OdpowiedzUsuńTak
Usuń