Dzisiaj coś specjalnego dla wielbicieli kawy :D Tarta na bardzo kruchym spodzie wykonana z ciasteczek amaretti i wafelków czekoladowych. Do tego bardzo kawowa masa z subtelnym posmakiem likieru amaretto. Całość posypana pokruszonymi bezami. Kawa, amaretti i bezy czy to nie brzmi pysznie? :D
Składniki:
- 200 g ciasteczek amaretti
- 180 g wafelków czekoladowych
- 100 g rozpuszczonego masła
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki likieru amaretto
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżeczki żelatyny
- bezy do posypania wierzchu
Forma do tart 24 cm
Ciasteczka i wafelki mielimy, dodajemy rozpuszczone masło mieszamy i przekładamy do foremki. Dociskamy do brzegów i dna formy, wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy i studzimy. Do miski wkładamy serek, jogurt, kawę, cukier, likier i miksujemy na gładko. Dodajemy żelatynę i znowu miksujemy. Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypójemy pokruszonymi bezami.
Wygląda po prostu pysznie. :)
OdpowiedzUsuńJak z kawą, to dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ta tarta, mniam :)
OdpowiedzUsuńŁadnie się prezentuje, tak lekko :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki:)
OdpowiedzUsuńKawy ogólnie nie lubię, ale w cieście jak najbardziej:))) I zdjecia jak zwykle urocze;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się dodatek wafelków do spodu ciasta. Tarta niezwykle urocza, idealna na letni deser :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Malwinna
Woooow, tarta wygląda mistrzowsko. Mam na nią wielką ochotę :-)
OdpowiedzUsuńWooow! Wymienię lody kawowe na kawałek tej tarty ;)!!!!!
OdpowiedzUsuńA ile tam cukru ma być? Bo w przepisie nie podano!
OdpowiedzUsuńDzięki, już dopisałam :D
Usuń