Bardzo mi się spodobało to ciasto jego ciekawy wygląd, proste połączenie składników i banalnie proste wykonanie. Ciasto jest bardzo kruche, delikatne, lekko kwaskowate a na samej górze mamy chrupiącą, bardzo orzechową bezę. Mam nadzieje że i was urzeknie to ciasto i pokusicie się o jego upieczenie. Polecam, warto jest bardzo dobre!
Składniki:
- 450 g mąki
- 250 g masła
- 150 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Beza:
- 3 białka temp. pokojowa
- 150 g cukru
- 150 g zmielonych orzechów (włoskie, pekan, migdały)
- 1 łyżeczka octu
Dodatkowo:
- około 1 kg wiśni
- 4 łyżki cukru
Wiśnie drylujemy, umieszczamy na sitku, posypójemy cukrem i odstawiamy na bok.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i pozostałe składniki. Zagniatamy, ciasto powinno być elastyczne, nie powinno przyklejać się do rąk ( jeśli będzie się kleić podsypmy odrobinę mąki, jeśli nie będzie chciało się skleić dodajmy jeszcze odrobinę śmietany). Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Następnie najlepiej przy użyciu wagi dzielimy ciasto na 4 równe części. Stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na kształt prostokąta. Po obu bokach układamy wiśnie i zwijamy.
Raz z jednej strony zwijamy raz z drugiej na przemian aż do chwili kiedy ciasta się połączą. Przenosimy na foremkę wyłożoną pergaminem. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta.
Beza: Ubijamy białka na sztywno, wsypujemy pomalutku cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Następnie delikatnie mieszając wsypujemy orzechy i dodajemy ocet. Pianę równomiernie rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Wkładamy do piekarnika na 30-40 minut w 180*C.
Źródło
Świetną ma nazwę! Zachęcającą do robienia :D
OdpowiedzUsuńWow, faktycznie wygląda na prościutkie w przygotowaniu:)
OdpowiedzUsuńZapisuję, bo wygląda niesamowicie! Jedno wielkie wow :)
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam, że to ciasto ma taką nazwę :D
OdpowiedzUsuńbajer!
Ale super wygląda. Nazywa się też niebanalna. A ta beza... mniam. Uwielbiam. Chyba się skuszę i zrobię te oczy... Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! No i ta chwytliwa nazwa: ))
OdpowiedzUsuńFajne te oczy, a jakie muszą być smaczne!
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentują te sowie oczy :) Fajnie, że pokazałaś jak zrobić:)
OdpowiedzUsuńHaha, jaka świetna nazwa, tylko ta sowa chyba nieco zmulona ;p
OdpowiedzUsuńHaha, rzeczywiście zaczynam tam widzieć sowę :P
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
łał! obłęd totalny! zjadłabym taką ,,sowę"
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, a nazwę ma po prostu uroczą :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda takie ciacho :) i musi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuń:D Jest świetne!
OdpowiedzUsuńależ czad, jeszcze z takim ciastem sie nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńJaki świetny pomysł! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńAle fajnie wygląda i pewnie jest pyszne :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)
OdpowiedzUsuń