Przejdź do głównej zawartości

Sowie oczy







      Bardzo mi się spodobało to ciasto jego ciekawy wygląd, proste połączenie składników i banalnie proste wykonanie. Ciasto jest bardzo kruche, delikatne, lekko kwaskowate a na samej górze mamy chrupiącą, bardzo orzechową bezę. Mam nadzieje że i was urzeknie to ciasto i pokusicie się o jego upieczenie. Polecam, warto jest bardzo dobre!



Składniki: 
  • 450 g mąki 
  • 250 g masła 
  • 150 g cukru pudru 
  • 3 żółtka 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 

Beza:
  • 3 białka temp. pokojowa 
  • 150 g cukru 
  • 150 g  zmielonych orzechów (włoskie, pekan, migdały)
  • 1 łyżeczka octu

Dodatkowo:
  • około 1 kg wiśni 
  • 4 łyżki cukru 


       Wiśnie drylujemy, umieszczamy na sitku, posypójemy cukrem i odstawiamy na bok.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i pozostałe składniki. Zagniatamy, ciasto powinno być elastyczne, nie powinno przyklejać się do rąk ( jeśli będzie się kleić podsypmy odrobinę mąki, jeśli nie będzie chciało się skleić dodajmy jeszcze odrobinę śmietany). Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Następnie najlepiej przy użyciu wagi dzielimy ciasto na 4 równe części. Stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na kształt prostokąta. Po obu bokach układamy wiśnie i zwijamy.



Raz z jednej strony zwijamy raz z drugiej na przemian aż do chwili kiedy ciasta się połączą. Przenosimy na foremkę wyłożoną pergaminem. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta.
       Beza: Ubijamy białka na sztywno, wsypujemy pomalutku cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Następnie delikatnie mieszając wsypujemy orzechy i dodajemy ocet. Pianę równomiernie rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Wkładamy do piekarnika na 30-40 minut w 180*C.










Źródło

Komentarze

  1. Świetną ma nazwę! Zachęcającą do robienia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, faktycznie wygląda na prościutkie w przygotowaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję, bo wygląda niesamowicie! Jedno wielkie wow :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie wiedziałam, że to ciasto ma taką nazwę :D
    bajer!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super wygląda. Nazywa się też niebanalna. A ta beza... mniam. Uwielbiam. Chyba się skuszę i zrobię te oczy... Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie! No i ta chwytliwa nazwa: ))

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne te oczy, a jakie muszą być smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie się prezentują te sowie oczy :) Fajnie, że pokazałaś jak zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Haha, jaka świetna nazwa, tylko ta sowa chyba nieco zmulona ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. Haha, rzeczywiście zaczynam tam widzieć sowę :P
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  11. łał! obłęd totalny! zjadłabym taką ,,sowę"

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda fantastycznie, a nazwę ma po prostu uroczą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie wygląda takie ciacho :) i musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. ależ czad, jeszcze z takim ciastem sie nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki świetny pomysł! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale fajnie wygląda i pewnie jest pyszne :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok