Przejdź do głównej zawartości

Sowie oczy







      Bardzo mi się spodobało to ciasto jego ciekawy wygląd, proste połączenie składników i banalnie proste wykonanie. Ciasto jest bardzo kruche, delikatne, lekko kwaskowate a na samej górze mamy chrupiącą, bardzo orzechową bezę. Mam nadzieje że i was urzeknie to ciasto i pokusicie się o jego upieczenie. Polecam, warto jest bardzo dobre!



Składniki: 
  • 450 g mąki 
  • 250 g masła 
  • 150 g cukru pudru 
  • 3 żółtka 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 

Beza:
  • 3 białka temp. pokojowa 
  • 150 g cukru 
  • 150 g  zmielonych orzechów (włoskie, pekan, migdały)
  • 1 łyżeczka octu

Dodatkowo:
  • około 1 kg wiśni 
  • 4 łyżki cukru 


       Wiśnie drylujemy, umieszczamy na sitku, posypójemy cukrem i odstawiamy na bok.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i pozostałe składniki. Zagniatamy, ciasto powinno być elastyczne, nie powinno przyklejać się do rąk ( jeśli będzie się kleić podsypmy odrobinę mąki, jeśli nie będzie chciało się skleić dodajmy jeszcze odrobinę śmietany). Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Następnie najlepiej przy użyciu wagi dzielimy ciasto na 4 równe części. Stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na kształt prostokąta. Po obu bokach układamy wiśnie i zwijamy.



Raz z jednej strony zwijamy raz z drugiej na przemian aż do chwili kiedy ciasta się połączą. Przenosimy na foremkę wyłożoną pergaminem. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta.
       Beza: Ubijamy białka na sztywno, wsypujemy pomalutku cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Następnie delikatnie mieszając wsypujemy orzechy i dodajemy ocet. Pianę równomiernie rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Wkładamy do piekarnika na 30-40 minut w 180*C.










Źródło

Komentarze

  1. Świetną ma nazwę! Zachęcającą do robienia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, faktycznie wygląda na prościutkie w przygotowaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję, bo wygląda niesamowicie! Jedno wielkie wow :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie wiedziałam, że to ciasto ma taką nazwę :D
    bajer!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super wygląda. Nazywa się też niebanalna. A ta beza... mniam. Uwielbiam. Chyba się skuszę i zrobię te oczy... Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie! No i ta chwytliwa nazwa: ))

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne te oczy, a jakie muszą być smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie się prezentują te sowie oczy :) Fajnie, że pokazałaś jak zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Haha, jaka świetna nazwa, tylko ta sowa chyba nieco zmulona ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. Haha, rzeczywiście zaczynam tam widzieć sowę :P
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  11. łał! obłęd totalny! zjadłabym taką ,,sowę"

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda fantastycznie, a nazwę ma po prostu uroczą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie wygląda takie ciacho :) i musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. ależ czad, jeszcze z takim ciastem sie nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki świetny pomysł! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale fajnie wygląda i pewnie jest pyszne :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz