Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka włoska





         Lubicie zapiekanki? Ja, bardzo. Zawsze można włożyć swoje ulubione składniki, posypać serem i po kilku minutach mamy gotową np. kolację. Ta zapiekanka jest w moim ulubionym stylu w stylu włoskim. Z suszonymi pomidorami, makaronem, z sosem serowym, dużą ilością oregano i bazylii a na wierzchu ciągnący się ser mozzarella :D Zapiekanka jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Sycąca ze spokojem 4 bardzo głodne osoby się nią najedzą. Polecam!



Składniki:
  • 1-2 piersi z kurczaka 
  • 2 cebule 
  • sos Italiamo 4 sery 
  • około 5 sztuk pomidorów suszonych 
  • 350 g makaronu muszelki 
  • 3 średniej wielkości pomidory 
  • 2 duże kulki mozzarelli 
  • pęczek bazylii i oregano 
  • pieprz 


       Makaron gotujemy w osolonej wodzie al`dente. Odlewamy szklankę wody (przyda nam się do sosu). Makaron odcedzamy i odstawiamy na bok. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy ulubioną przyprawą do kurczaka, smażymy a następnie dodajemy cebulę. Wlewamy słoik sosu, mieszamy i dodajemy około 1/2 - 3/4 szklanki wody odłożonej z gotowania makaronu. Sos nie może być za rzadki ani za gęsty. Do sosu dodajemy pokrojone pomidory, 1/2 pęczka oregano, i bazylii, doprawiamy pieprzem ewentualnie solą. Dodajemy makaron, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu, na przemian układamy pokrojone w plasterki pomidory i ser mozzarella. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut. Przed podaniem posypujemy drobno pokrojoną bazylią i oregano.







*Przepis zawiera lokowanie produktu



Komentarze

  1. mmmm.... kiedy widzę takie zdjęcia cierpię na ślinotok.....
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja, kolejna do wykorzystania po cukinii z fetą. Włoskie klimaty to moje klimaty chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak są pomidory i pomidory suszone- biorę w ciemno :) Z przyjemnością zjadłabym taką kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. woow ;) pychoootaaa :) wpadnę do ciebie na obiad <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna! Taka kolorowa i letnia zapiekanka :) Idealna

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zapiekanki, chyba ją zrobię! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie to zapiekanka idealna dla mnie :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjny przepis. Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka piękna ta zapiekanka, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok