Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka włoska





         Lubicie zapiekanki? Ja, bardzo. Zawsze można włożyć swoje ulubione składniki, posypać serem i po kilku minutach mamy gotową np. kolację. Ta zapiekanka jest w moim ulubionym stylu w stylu włoskim. Z suszonymi pomidorami, makaronem, z sosem serowym, dużą ilością oregano i bazylii a na wierzchu ciągnący się ser mozzarella :D Zapiekanka jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Sycąca ze spokojem 4 bardzo głodne osoby się nią najedzą. Polecam!



Składniki:
  • 1-2 piersi z kurczaka 
  • 2 cebule 
  • sos Italiamo 4 sery 
  • około 5 sztuk pomidorów suszonych 
  • 350 g makaronu muszelki 
  • 3 średniej wielkości pomidory 
  • 2 duże kulki mozzarelli 
  • pęczek bazylii i oregano 
  • pieprz 


       Makaron gotujemy w osolonej wodzie al`dente. Odlewamy szklankę wody (przyda nam się do sosu). Makaron odcedzamy i odstawiamy na bok. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy ulubioną przyprawą do kurczaka, smażymy a następnie dodajemy cebulę. Wlewamy słoik sosu, mieszamy i dodajemy około 1/2 - 3/4 szklanki wody odłożonej z gotowania makaronu. Sos nie może być za rzadki ani za gęsty. Do sosu dodajemy pokrojone pomidory, 1/2 pęczka oregano, i bazylii, doprawiamy pieprzem ewentualnie solą. Dodajemy makaron, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu, na przemian układamy pokrojone w plasterki pomidory i ser mozzarella. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut. Przed podaniem posypujemy drobno pokrojoną bazylią i oregano.







*Przepis zawiera lokowanie produktu



Komentarze

  1. mmmm.... kiedy widzę takie zdjęcia cierpię na ślinotok.....
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja, kolejna do wykorzystania po cukinii z fetą. Włoskie klimaty to moje klimaty chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak są pomidory i pomidory suszone- biorę w ciemno :) Z przyjemnością zjadłabym taką kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. woow ;) pychoootaaa :) wpadnę do ciebie na obiad <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna! Taka kolorowa i letnia zapiekanka :) Idealna

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zapiekanki, chyba ją zrobię! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie to zapiekanka idealna dla mnie :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjny przepis. Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka piękna ta zapiekanka, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz