Przejdź do głównej zawartości

Ucierane ciasto z agrestem






        Typowe, klasyczne ciasto ucierane. Wilgotne, puszyste, bardzo łatwe w przygotowaniu. W sezonie możemy wykorzystać dowolny ulubiony owoc a zimą owoce z kompotu albo z zamrażarki. Ukoronowaniem ciasta, takim jego wykończeniem jest chrupiąca beza. Co sprawia, że z takiego zwykłego ciasta robi nam się prawdziwa delicja.




Składniki: 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 280 g przesianej mąki 
  • 5 łyżek śmietany kremówki 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 300 g agrestu umytego i obranego 

Piana:
  • 2 białka 
  • 100 g drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki octu 

Tortownica 26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona


         Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku.Gdy wszystko już się połączy na zmianę wsypujemy mąkę z proszkiem i śmietanę. Mieszamy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszając dodajemy do masy. Przekładamy do foremki na wierzchu układamy agrest, lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut. Ubijamy pianę z białek gdy będzie już sztywna delikatnie wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę i dodajemy ocet. Wyjmujemy ciasto, temp. w piekarniku zwiększamy do 220*C. Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy równomiernie pianę i wkładamy do piekarnika na 5 minut. Wyjmujemy i studzimy.






Komentarze

  1. Letnie ciasta, są najlepsze!

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm.... obłędne to cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto to ja uwielbiam, mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. jaj! Ucierane to u mnie klasyka.. każdy owoc tam pasuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja dawno agrestu nie jadłam! A pamiętam w dzieciństwie mnóstwo krzaczków na podwórku, od których nie mogłam odejść, bo zajadałam się agrestem: ))

    OdpowiedzUsuń
  6. daj mi szklankę mleka i jestem w niebie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja poproszę taki dość spory kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam! Agrest w wypiekach to fajna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyrosło, dobra ręka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham ciasta ucierane. Powiem Ci, że z agrestem jeszcze nie próbowałam :) Prezentuje się wspaniale, wbiłabym w kawałeczek ząbki <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto takie jak lubię, proste a smaczne. Z agrestem nie piekłam ciasta. Chętnie spróbuję. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ta beza wspaniale wieńczy ciasto. Pycha! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj, zjadłabym....:)! Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz