Dzisiaj zapraszam na bardzo ciekawe ciasto. Jest to kruszaniec czyli ciasto wykonane z okruszków takich jak np. kruszonka w cieście drożdżowym. Zamiast zwykłej mąki wykorzystałam mąkę z ciecierzycy co nadało mu orzechowego posmaku. Żeby jeszcze bardziej podkreślić ten smak zamiast zwykłego masła użyłam masła orzechowego crunchy a dla lepszego efektu smakowego dodałam cukier muscovado. Ciasto przypomina mi w smaku młode orzechy laskowe z lekkim posmakiem karmelu. Żeby ciasto nie było takie nudne dodałam lekko kwaskowate borówki, które oczywiście można zastąpić innym owocem. W szczególności polecam osobą, które są na diecie i takim którym się spieszy bo ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
- 400 g mąki z ciecierzycy
- 200 g cukru dark muscovado
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- 300 g borówek
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy jajka, masło i zagniatamy. Powinny powstać okruszki, ciasto nie powinno się zlepić. Połowę okruszków układamy na dnie foremki, na to borówki i pozostała część ciasta, lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika na 30-35 minut, 180*C.
* Cukier muscovado możemy zastąpić zmielonym cukrem trzcinowym + dodatkowo 1 łyżka masła orzechowego.
* Z jajek możemy zrezygnować dodając dwie łyżki masła więcej.
Orzechowe smaki powiadasz? W takim razie dla mnie to strzał w 10! :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. :) A akurat ostatnio miałam drożdżowe, którego było za dużo. :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na ciasto! wygląda apetycznie, a co dopiero jak smakuje :) bardzo chętnie kiedyś zrobię! jest pewnie zbyt smaczne by nie spróbować :D
OdpowiedzUsuńMożna użyć słodzika zamiast cukru? Jakiej średnicy ma być tortownica?
OdpowiedzUsuńWitam! Oczywiście że możesz użyć słodzika jedyny minus to stracisz karmelowy posmak. Kombinować możesz na wiele sposobów to jest tylko propozycja, baza. Średnica tortownicy jest podana 21 cm.
UsuńPozdro, Ola.
ciekawe ciasto i ciekawe składniki :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i szybki przepis, ciekawi mnie ten smak: )
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie;)) A ta patera... bajeczna;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam mąkę z ciecierzycy, kiedyś robiłam z niej dosłownie wszystko. Czas znowu się wybrać po nią do sklepu i zacząć piec takie cuda ;)
OdpowiedzUsuńMmm, bardzo mi się podoba :) Z mąką z ciecierzycy musiało smakować naprawdę wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj mam szczęście: wchodzę na blogi i witają mnie bezglutenowe ciasta:) Ach jak dobrze, bo ostatnio taką mam na słodkie ochotę.
OdpowiedzUsuńFajne ciacho! <3
OdpowiedzUsuńwow.. jak to wygląda! zachwyciłaś mnie, szczerze! :)
OdpowiedzUsuńświetna nazwa i świetne ciasto :) wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo inspirujące! Mąkę z ciecierzycy mam i chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo bardzo ciekawie:)
OdpowiedzUsuńJa jestem na tak:)))) Jeszcze nigdy nie jadłam wypieków z mąki z ciecierzycy :(
OdpowiedzUsuńŁał! nigdy takiego nie widziałam! masz niesamowite przepisy! dodaję do oberwowanych! nie mogę doczekać się kolejnych przepisów!
OdpowiedzUsuńSkładników jest sporo, ale ciasto jest bombowe. Bardzo kusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper to ciasto wygląda ale póki co borówki wylądują w galette:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, zapisuję! :)
OdpowiedzUsuń