Przejdź do głównej zawartości

Muffinki z zsiadłym mlekiem





      Temperatury dają czadu i tak nie za bardzo chce się na dłużej odpalać piekarnik. Dlatego jeśli coś piekę to na szybko, bez wysiłku, ale ze smakiem tak żeby coś do kawki zawsze było :D Jak wiecie muffinki takie właśnie są. Są pyszne, wilgotne, mięciutkie i bardzo smaczne. Można jeszcze dodać swój ulubiony owoc i po 30 minutach w kuchni pojawią się kusząco smakowite babeczki.




Składniki na 24 sztuki: 
  • 290 g mąki 
  • 50 g zmielonych orzechów (włoskich, pekan, migdałów)
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40g)
  • 190 g cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
Mokre składniki:
  • 3 jajka 
  • 110 ml oleju 
  • 250 ml zsiadłego mleka 
  Ulubione owoce u mnie 2 brzoskwinie pokrojone w kostkę



       W jednej misce mieszamy suche składniki a w drugiej mokre. Następnie łączymy ze sobą, dodajemy pokrojone owoce i napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut w 180*C.


* Zwykła mąkę możemy zastąpić z pełnego przemiału, pełnoziarnistą albo dowolną ulubioną.
* Zsiadłe mleko możemy zastąpić kefirem






Komentarze

  1. mnie akurat nie przeszkadza temperatura piekarnika, ale dużo osób na nią narzeka w upały..
    Gdybym miała wybierać.. tak! Piekłabym te muffiny mimo wszystko :D
    mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam je:) są znakomite:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zsiadłego mleka do muffin jeszcze nie dodawałam. Wierzę na słowo, że są pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak bardzo do mnie krzyczą: zjedz mnie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do mnie też! Niby takie zwykłe, a mają coś w sobie :)

      Usuń
  5. Mmm, wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich jeszcze nie jadłam :) Wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muffinki, zawsze, zawsze. Chętnie je robię, chętnie zjadam. Ale nie mam w tej chwili, więc częstuję się jedną Twoją muffinką :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam muffinki:) Z zsiadłym mlekiem jeszcze nie próbowałam. Musze to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Słodkie maleństwa :) Dawaj kilka do kawy!

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo tak! takie muffinki to poezja!

    OdpowiedzUsuń
  11. Rozmarzyłam się, nie tylko z powodu muffinek, ale także zsiadłego mleka

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm... dodatek zsiadłego mleka musi być boski :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I u mnie dzisiaj w kuchni pachniało muffinami z malinami i borówkami:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Proste, przepyszne, perfekcyjne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz