Napiszę tylko tyle mniam, mniam, mniam.....
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku
- 250 g kurek
- 2 cebule
- 250-300 g makaronu penne
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietankowego serka typu almette
- 1 czubata łyżka pokrojonej pietruszki
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki drobno startego parmezanu
- masło i olej
- sól i pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al`dente. Szpinak myjemy, odsączamy i wrzucamy na rozpuszczone masło wymieszane z olejem. Dusimy do odparowania soku, doprawiamy solą i pieprzem. Kurki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy około 10 minut, odsączamy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle z dodatkiem oleju. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy szpinak, kurki i makaron, mieszamy. W misce mieszamy jajka, śmietanę, serek, pietruszkę, parmezan doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.
Oj rzeczywiście mniam, mniam, mniam..... :)
OdpowiedzUsuńZnakomite połączenie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAkcja zapiekanki :) Moja z tego, co zostało, Twoja idealna! :) Prezentuje się pysznie!
OdpowiedzUsuńJa poproszę taki obiad!: ))
OdpowiedzUsuńPysznie tu u Ciebie, więc ja oczywiście zgłodniałam :-)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam takie zapiekanki z makaronem i parmezanem *.*
OdpowiedzUsuńWspaniała zapiekanka
OdpowiedzUsuńMoje kochane kurki, pyszności! <3
OdpowiedzUsuń