Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową






      Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z  jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko.




Składniki:

Kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 200 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 5 żółtek 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Pianka:
  • 5 białek 
  • 90 g cukru + 2 łyżki 
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18% 

Dodatkowo:
  • 3 łyżki kaszy manny 
  • 200-250 g jagód 

Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona 



       Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażarki. Większą część wałkujemy do rozmiarów foremki, następnie do niej przekładamy. Posypujemy kaszą manną i układamy umyte, i odsączone na sitku jagody.
       Piana: W garnku podgrzewamy śmietanę, 90 g cukru i wiórki kokosowe. Chwilę mieszamy a następnie studzimy. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce masy kokosowej. Gdy całość będzie gotowa przekładamy na jagody. Na wierzchu ścieramy ciasto z zamrażarki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut.


* Zanim położymy na kruche ciasto owoce bardzo ważne jest posypać je wcześniej kaszą manną albo dobrej jakości bułką tartą. Kasza manna ma za zadanie wchłonąć sok z owoców. Gdybyśmy tego nie zrobili soki wsiąknie w ciasto, które po przestudzeniu stwardnieje.






Komentarze

  1. saaaame dobroci.. ech,.. aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobne ciasto, tylko z rabarbarem.
    Z jagodami musiało być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. po prostu doskonałe ciasto z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto, jagody królują <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokos z jagodami zdecydowanie się lubi, wiem, bo jadłam takie połączenie<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Jagody z kokosem? Zaintrygowałaś mnie. Przy najbliższej okazji muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda rewelacyjnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam :) nie możemy się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dodaje przepis do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ten przepis zdecydowanie muszę wykorzystać:) ciasto wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Skorzystałam z przepisu :) Ciasto wyszło smaczne :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wróciły wspomnienia, jak patrzę na to ciasto……moja kochana babcia robiła je………muszę je zrobić
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  13. piekłam to ciasto według tego przepisu, jest bardzo dobre, typowo letnie ciasto. Będę teraz piekła z wiśniami takie samo, nie wiem co wyjdzie ale spróbuję. Serdecznie pozdrawiam autorkę przepisu.Helena

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam,z jakimi owocami można jeszcze je robić?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok