Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka



 Najlepszy, najszybszy, najprostszy przepis na szarlotkę jaki posiadam. Jest pyszna i udaje się za każdym razem. Nie wyrasta zbyt wysoko ale smak to rekompensuje.


Przygotowanie: 40 minut | Pieczenie: 40-50 minut

Składniki:

  • 120 g mąki
  • 100 g cukru trzcinowego + łyżka do posypania
  • 150 g masła temp. pokojowa
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • około 0,5 kg jabłek
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej + kilka kropli wrzątku

     Ziele angielskie zmielić. Orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i ziele angielskie wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać na przemian jajko, mąkę, mleko. Ciasto przełożyć do foremki. Jabłka pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Marmoladę wymieszać z wodą i posmarować jabłka. Na koniec posypać łyżką cukru. Pieczemy 40-50 minut w temp 180*C.


 

Komentarze

  1. co ja widzę...ziele angielskie, konfitura pomarańczowa toż to zupełnie nowe spojrzenie na szarlotkę - totalna kreatywność ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi ciekawie...Nigdy nie spotkałam się, żeby w przepisie na szarlotkę występowało ziele angielskie:-).Ciacho wygląda przepysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogę cię czymś zaskoczyć ;] Pozdrowionka

      Usuń
  3. Chętnie skusiłabym się na taki kawałek ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoja szarlotka wygląda bosko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. co za cierpliwość z układaniem jabłek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchni się odstesowuje. Układanie jabłuszek to czysta przyjemność :]

      Usuń
  6. Dawno nie piekłam, nie jadłam a dodtake ziela...pysznie intrygujący!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezon na szarlotki się zaczyna więc namawiam do pieczenia :}

      Usuń
  7. Nie umiem sobie wyobrazić połączenia smaków :) chyba trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis, z zielem angielskim jeszcze w ten sposób nie eksperymentowałam. Poza tym jabłka ułożyłaś perfekcyjnie :)!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda trochę jak z kaszką manną, ale widzę, że nie. A chciałam spróbować. Za to pomysł z konfiturą pomarańczową musi być świetny :) No i już czuję zapach tych wszystkich przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nominowałam Cię z wielką przyjemnością do nagrody Versatile Blogger Award: kawa-z-pianka.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html

    Jeśli masz ochotę, to zapraszam do zabawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo za nominację :] Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz