Przejdź do głównej zawartości

Ciasto jogurtowe



Delikatne kruche ciasto przełożone pianką jogurtowo kokosową. 


Składniki: 

  • 3 szklanki mąki 
  • 200 g masła 
  • 5 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 800 ml jogurtu owocowego np: jagodowy, truskawkowy, owoce leśne 
  • 1 budyń malinowy 
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
Foremka 23x33 cm


      Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na natłuszczoną blaszkę, pozostałą cześć ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
      Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pomalutku wsypujemy 1/2 szklanki cukru i ubijamy do jego rozpuszczenia (piana powinna być sztywna a pod palcami niemożna wyczuwać gródek) . Do piany wsypujemy wiórki kokosowe,budyń, proszek do pieczenia, wlewamy jogurt  i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na ciasto. Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce . Pieczemy około 45 minut w temp. 180*C.





Komentarze

  1. Wygląda pysznie i bardzo letnio. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne, fioletowe!
    pięknie wygląda i zapewne pysznie smakuje :]

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię jogurtowe ciasto! a taka dwukolorowa wersja bardzo mi się podoba :-) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaintrygowałaś mnie tą kokosowo-jogurtową pianką.. Takiego ciacha jeszcze nie jadłam, a wyglada smakowicie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale bajernacki kolor! Do tego lekkie ciacho-w sam raz na nadchodzące upały, zapisuje do wykorzystania! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kusząco wygląda, zwłaszcza ta kokosowa pianka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam kiedyś podobne, więc wiem, że jest pyszne, ale na jogurcie naturalnym , a ta Twoja fioletowa, jagodowo - leśna wersja jest po prostu prześliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie piękne, i pyszne ciacho. I te kolory :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, wygląda na bardzo delikatne i leciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda cudnie i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm... pięknie lawendowe ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł. Chociaż jak przeczuytałam że to ciasto jogurtowe, to myślałam że to takie ucierane :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smaku mi narobiłaś tym ciastem - koniecznie muszę wypróbować ten przepis :))))

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne, kolorowe i pysznie wygląda ! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne!!! wygląda pięknie i smacznie, do tego kompozycja zdjęcia super, wszystko ze sobą pasuję!

    OdpowiedzUsuń
  16. ale ma śliczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne ciasto!
    Zjeść czy nie zjeść?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz