Przejdź do głównej zawartości

Chrupiące naleśniki na tłusty czwartek



     Karnawał dobiega końca. Dzisiaj tłusty czwartek ulubiony dzień łasuchów. Jeśli nie mamy ochoty na pączki czy chrusty zapraszam na naleśniki nadziane jabłkami. 



Składniki na 7 sztuk:

  • 300 g mąki 
  • 120 ml ciepłej wody 
  • 50 g masła
  • 1 łyżka wódki 
  • 1 szczypta soli
  • 3 średniej wielkości jabłka 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • sok z cytryny
  • cukier puder
  • olej do smażenia

       Mąkę przesiać, dodać masło, wodę, wódkę i sól, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Jabłka pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jabłka połączyć z cukrem i cynamonem. Wrzucić na suchą patelnie i chwilę podsmażyć.
       Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto i cienko rozwałkować. Przy pomocy małego talerzyka, albo obręczy tortownicy wycinać kola. Moje miały średnice 18 cm. Na środek każdego placka nałożyć nadzienie zachowując 1 cm margines i zwinąć.
Smażyć na głębokim tłuszczu. Po wyjęciu przełożyć na ręcznik papierowy, jeszcze cieple oprószyć cukrem pudrem.




Komentarze

  1. Ale pyszności! Fajnie, że w zalewie tłustoczwartkowych przepisów na pączki, proponujesz coś zupełnie innego. Tyle się napatrzyłam na pąki na blogach, że nie wiem czy zjem dziś choćby jednego;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam przesyt:} Ze zjedzeniem pączka poczekam do następnego karnawału :}
      Pozdrawiam
      Ola

      Usuń
  2. Hello there! This post couldn't be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!
    Here is my website ; Well-designed kitchen, kitchen decorating

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają. Jak smaczny tłustoczwartkowy obiad. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ciekawy sposób na naleśniki....
    Mini szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę coś wymyślić zamiast pączków :) mój łasuch mi nie przepuści

    OdpowiedzUsuń
  6. ale świetny pomysł! te naleśniki są z pewnością lepsze od niejednego pączka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. z moimi kochanymi jabłkami naleśników jeszcze nie jadłam, a szkoda! Bo Twoje są boskie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Planuję naleśniki na weekend:D

    OdpowiedzUsuń
  9. A takich naleśników jeszcze nie jadłam :)
    Już wyobrażam sobie jakie są chrupkie ... i to cynamonowo jabłkowe bajeczne nadzienie - ACH ! :):)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zarówno przepis, jak i zdjęcia zachęcają mnie do zrobienia takich naleśników. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna alternatywa dla tłustych pąków ! Też znakomite na tłusty czwartek !!! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz