05.02.2013

Ciasteczka z amarantusem



     Bardzo szybki i zdrowy sposób na ciasteczka. Ziarna amarantusa są bogate w łatwo przyswajalne białko, wapń, fosfor, potas, magnez i kwasy tłuszczowe. Ciasteczka zawierają ponadto mielone migdały, wiórki kokosowe i miód.



Składniki:

  • 3,5 szklanki poppingu z amarantusa
  • 200 g mielonych migdałów 
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 4 łyżki miodu 
  • 1 jajko 

    Wszystkie składniki wymieszać. Odrywać kawałki ciasta i uformować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć i położyć na natłuszczonej blaszce. Piec 10-12 minut w 180*C. Ciasteczka będą już upieczone gdy spód zrobi się brązowy.

- Migdały można zastąpić płatkami owsianymi albo mąką orkiszową
- Wiórki kokosowe można zastąpić sezamem, żurawiną albo orzechami laskowymi






15 komentarzy:

  1. Na pewno je zrobię! Bardzo lubię popping z amarantusa i staram się go przemycać w różnych posiłkach ;) A te ciasteczka muszą być przepyszne! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie robiłam nic z amarantusem. Czy ten popping jest bardzo trudno dostępny? Domyślam się, że nie znajdę go w każdym sklepie.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W każdym może nie ale w markecie na pewno. Koszt to około 6 zł

      Usuń
  3. smacznie wyglądająca prostota :) myślę że mam szanse zdobyć dziś ten popping. dziś nie dziś - spróbuję przemycić to zdrowie mojemu łakociowemu łasuchowi
    kiedyś nabyłam ziarna amarantusa w postaci takiej do gotowania, jak kaszę. miał bardzo specyficzny, dla mnie ciekawy smak, ale był twardawy. spodziewam się po poppingu czegoś w stylu dmuchanego ryżu...

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu - to doskonały przepis ...
    Amarantus jest prawdopodobnie najzdrowszy wśród zbóż ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka wspaniałe, wyglądają przepysznie i bardzo ładnie się prezentują !

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczę, jakoś jeszcze nigdy nie próbowałam amarantusa. Chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie miałam okazji spróbować takich ciasteczek - podkradam kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę kiedyś spróbować! :) Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze nigdy nie próbowałam amarantusa, a tyle dobrego o nim słyszałam. Twoje ciasteczka wyglądają pięknie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zachwycające i cudowne smaki ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a czy mogłabyś powiedzieć ile sztuk Ci tych ciasteczek wyszło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie pamiętam, sory :D ale na pewno gdzieś w okolicach 20 sztuk.

      Usuń
  12. Wypróbowałam przepis, tylko zamiast migdałów dodałam płatki owsiane i ciasteczka wyszły naprawdę przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę :D Pozdrawiam!

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...