10.02.2013

Zakręcona drożdżówka z nutellą




Pozytywne czekoladowe zakręcenie :D



Składniki:

  • 4 szklanki mąki 
  • 300 ml letniego mleka 
  • 4 żółtka
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 70 g drożdży 
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru 
  • 100 g czekolady
  • 4 łyżki nutelli 
  • dowolny dżem 
  • folia spożywcza 

       Do 1/2 szklanki mleka wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, dodać żółtka, masło i wymieszać.Do mąki wlać drożdże i mleko, wymieszać wszystko, chwilę zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Czekoladę i nutellę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Stolnicę oprószyć mąką, wyjąć ciasto, kilka razy okręcić je w dłoniach. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, posmarować czekoladą. Najdłuższe boki złożyć do środka i jeszcze raz złożyć boki do środka. Utworzy się prostokąt.






 Delikatnie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, pociąć na paski. Każdy pasek chwycić w dłonie i skręcić w przeciwnych kierunkach tworząc coś na kształt spirali. Każdą taką spiralę układać obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem.



 Piec około 30 minut w temp. 180*C.
Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą i odstawić na 1-2 godziny.

Inspiracja 














12 komentarzy:

  1. Bardzo efektowna taka zakręcona drożdżówa i w dodatku z nutellą...mmmm...:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie, a smakuje zapewne jeszcze lepiej ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. dołączyłam na fb ;) a taką babkę pamiętam z czasów dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękna drożdżówka! aż mi ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawą jej strukturę nadałaś;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko co z nutellą jest pyszne, nie inaczej jest przy tej fajnie zakręconej drożdżówce. Jestem tego pewna :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudna, bardzo efektownie wygląda, i na pewno przepysznie smakuje !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoje słodkości zawsze mnie zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł i jak pięknie wyszła :)
    Podeślij linka do FB :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...