03.02.2013

Ciasto tortowe z ananasem




 Przepis na ciasto znaleziony wieki temu na WŻ. Ciasto towarzyszy mi i mojej rodzinie w bardzo wielu uroczystościach np. roczek mojego chrześniaka. Jest pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. I tak sobie pomyślałam, że nie może go zabraknąć na blogu.

Muszę się jeszcze wytłumaczyć. Jak zapewne widzicie górny biszkopt zamiast być żółty jest szary a stało się to tak, że przez pomyłkę wsypałam kisiel. A nie miałam już jajek żeby upiec kolejny. Mam nadzieję, że mi wybaczycie:D


Składniki:

Biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • 9 czubatych łyżek mąki krupczatki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt różowy:
  • 6 jajek
  • 6 czubatych łyżek mąki krupczatki 
  • 4 kisiele wiśniowe ( każdy miał 77 g)
  • 6 łyżek cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa:
  • 2 puszki ananasów 
  • 300 g masła
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 3/4 kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru pudru 

Dodatkowo:
  • 250 ml śmietany kremówki 
  • żelatyna albo śmietan-fix
  • wiórki kokosowe 
  • foremka 26/40
  • woda z sokiem cytrynowym do nasączenia ciasta


       Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru. Dodać żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w piekarniku około 30 minut w 180*C. Tak samo postąpić z różowym biszkoptem. Oba biszkopty należy piec na blaszkach o zbliżonym rozmiarze.
       Ananasy osączyć. Z soku odlać 400 ml ( jeśli tyle nie będzie uzupełnić wodą). Na soku ugotować budyń, ostudzić. Ananasy pokroić w drobną kostkę, kilka sztuk(5-6) zostawić do dekoracji.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce śmietany i budyniu, na koniec dodać pokrojone ananasy.
Biszkopty przekroić, nasączyć wodą z sokiem.
       Układać na przemian: biszkopt różowy, masa, biszkopt jasny, masa, różowy, masa, jasny. Na jasnym wykładamy ubitą kremówkę z dodatkiem żelatyny, posypujemy wiórkami i dekorujemy kawałkami ananasów.


- Jeśli boimy się przekroić biszkopt na pół radzę upiec cztery osobne biszkopty.








9 komentarzy:

  1. Szkoda, że w najbliższym czasie nie mam w rodzinie żadnych urodzin ;) Wygląda super! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i urocze!
    Przypomina mi ciastka tortowe z pewnej znanej cukierni,które namiętnie kupowałam po drodze ze szkoły do domu.
    To były licealne czasy...
    Obudziłaś moje słodkie wspomnienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajowe ciacho. No i ten krem ananasowy! :-) Takie pomyłki mogą się zdarzyć każdemu i zupełnie nie należy się nimi przejmować:-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Ten krem ananasowy musi być pyszny! A ciacho ślicznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, strasznie dawno nie jadłam takiego pysznego biszkoptu...:)!

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniale się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszny przekładaniec, wygląda bardzo kusząco ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj do kawusi by się zjadło... Kusisz tymi ciachami :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...