15.02.2013

Ciasto kawowe z ciasteczkami amaretti



         To co tygryski lubią najbardziej kawa, dużo kawy a do kawy bardzo intensywne w smaku ciasto kawowe :D Oblane lukrem kawowym i posypane okruszkami ciasteczek amaretti.


Składniki:

  • 220 g mąki 
  • 70 g pokruszonych ciastek amaretti 
  • 220 g masła temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 czubata łyżeczka kakao 
  • 200 g cukru trzcinowego 
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
 Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 1,5 łyżki wody 
  • 6 ciasteczek amaretti 
  • tortownica o średnicy 18 cm


     Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakaem. Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać na przemian  jajka i mąkę. Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody, dodać do masy połączyć, wsypać ciasteczka, wymieszać i przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec około 40-50 minut w temp. 180*C. Wystudzić.
    Przygotować lukier. Wszystkie składniki oprócz ciasteczek, wymieszać. Polać wierzch ciasta i posypać pokruszonymi ciasteczkami amaretti.





12 komentarzy:

  1. Ciasteczka amaretti testowałam jako posypkę i uważam, że świetnie się w tej roli sprawdzają. Uwielbiam kawę, ciasta kawowe, kremy kawowe, lody kawowe,cukierki kawowe, wszystko co z kawą:-), więc tym przepisem idealnie trafiasz w mój smak:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka średnica formy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 18 cm. Można też zrobić w keksówce.

      Usuń
  3. Pyszne kawowe smaki ! Piękne, wyrośnięte ciasto, z lukrem bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmniam! tylko cóż to za ciasteczka? niezwykle rzadko kupuję ciastka, może o czymś nie wiem i znalazłabym je w byle sklepie? a jeśli nie, to jakie inne, popularne by się nadały? wygląda pycha, narobiłaś mi w końcu smaka swoimi słodkimi postami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka amaretti to są makaroniki migdałowe. Można je samemu upiec albo kupić w sklepie. Bardzo ciężko je dostać i w zwykłym spożywczym na pewno nie kupisz. Ja kupiłam w Lidlu jak był tydzień włoski.
      Do do zamiennika, możesz użyć herbatników czekoladowych, ale to już nie będzie ten sam smak. Osobiście uważam, że połączenie kawy i ciasteczek amaretti jest rewelacyjne.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Mniam, same pyszności u Ciebie na blogu... pięknie Ci to ciacho wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ...wygląda obłędnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Olu, nie mogę do Ciebie zaglądać przed śniadaniem! Robię się 3 razy bardziej głodna niż przewiduje norma! ciasto cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Olu zawsze oczarowujesz mnie swoimi wypiekami ...

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie - idealne. Uwielbiam kawę do kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...