Bardzo szybkie w wykonaniu bułeczki śniadaniowe ucieszą nie jedną małą buźkę. Wystarczy 30 minut aby delektować się ciepłą bułeczką z dodatkiem czekolady.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 350 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 100 g groszków czekoladowych albo czekolady
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
Będą potrzebne nam dwie miski. Do pierwszej wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, czekoladę, mieszamy. Do drugiej miski wlewamy jogurt i oliwę, mieszamy wszystko do połączenia składników. Do mąki wlewamy jogurt, łączymy wszystko razem. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki ( jeśli ciasto okaże się za luźne dosypać mąki). Odrywać kawałki ciasta, uformować małe bułeczki i układać na blaszce. Jajko rozkłócić z łyżką wody i posmarować wierzch bułeczek. Piec w 220*C około 15-20 minut.
- Jeśli nie lubimy mąki pełnoziarnistej możemy pomieszać pół na pół z pszenną. Albo upiec tylko z mąki pszennej.
- Czekoladę można zastąpić żurawina, orzechami, słonecznikiem, pestkami dyni albo rodzynkami.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i takie tam"
Śniadanie na słodko ucieszy każdego łasucha:)
OdpowiedzUsuńApetyczne, błyskawiczne bułeczki...
OdpowiedzUsuńPodobają mi się, porywam jedną ze sobą :)
OdpowiedzUsuńAle urocze, pyszne!
OdpowiedzUsuńja też chcę !!!!
OdpowiedzUsuńSwietny pomysł:)
Rewelacja! Narobiłaś mi smaka;)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne bułaski. Na pewno też są pyszne!
OdpowiedzUsuńSliczne bułeczki ! Prawdziwy rarytas na sniadanie !!!
OdpowiedzUsuńnie ma to jak czekolada :)
OdpowiedzUsuńmożna przedawkować mąkę? piekę ostatnio namiętnie, a tu jeszcze rozważam wersję z żurawiną...
OdpowiedzUsuńMożna, dlatego dosypuj małe ilości maki.
Usuńwyglądają cudownie:) porywam jedną:)
OdpowiedzUsuńGenialne! Właśnie wyjęłam z piekarnika a już połowa zniknęła :) Bardzo podoba mi się, że nie ma w nich niepotrzebnego tłuszczu, a oliwa z oliwek i mąka pełnoziarnista i cukier trzcinowy. Można spokojnie zjeść dwie do kawki bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za super przepis ;)
Bardzo się cieszę:D
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ola