12.02.2013

Bułaski z czekoladą



Bardzo szybkie w wykonaniu bułeczki śniadaniowe ucieszą nie jedną małą buźkę. Wystarczy 30 minut aby delektować się ciepłą bułeczką z dodatkiem czekolady.


Składniki: 

  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 350 g jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 100 g groszków czekoladowych albo czekolady 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody 

      Będą potrzebne nam dwie miski. Do pierwszej wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, czekoladę, mieszamy. Do drugiej miski wlewamy jogurt i oliwę, mieszamy wszystko do połączenia składników. Do mąki wlewamy jogurt, łączymy wszystko razem. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki ( jeśli ciasto okaże się za luźne dosypać mąki). Odrywać kawałki ciasta, uformować małe bułeczki i układać na blaszce. Jajko rozkłócić z łyżką wody i posmarować wierzch bułeczek. Piec w 220*C około 15-20 minut.


- Jeśli nie lubimy mąki pełnoziarnistej możemy pomieszać pół na pół z pszenną. Albo upiec tylko z mąki pszennej. 
- Czekoladę można zastąpić żurawina, orzechami, słonecznikiem, pestkami dyni albo rodzynkami.




Przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i takie tam"

15 komentarzy:

  1. Śniadanie na słodko ucieszy każdego łasucha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne, błyskawiczne bułeczki...

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobają mi się, porywam jedną ze sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też chcę !!!!
    Swietny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ...ale pysznie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja! Narobiłaś mi smaka;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładne bułaski. Na pewno też są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Sliczne bułeczki ! Prawdziwy rarytas na sniadanie !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. nie ma to jak czekolada :)

    OdpowiedzUsuń
  10. można przedawkować mąkę? piekę ostatnio namiętnie, a tu jeszcze rozważam wersję z żurawiną...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, dlatego dosypuj małe ilości maki.

      Usuń
  11. wyglądają cudownie:) porywam jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Genialne! Właśnie wyjęłam z piekarnika a już połowa zniknęła :) Bardzo podoba mi się, że nie ma w nich niepotrzebnego tłuszczu, a oliwa z oliwek i mąka pełnoziarnista i cukier trzcinowy. Można spokojnie zjeść dwie do kawki bez wyrzutów sumienia :)
    Pozdrawiam i dziękuję za super przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:D

      Pozdrawiam serdecznie
      Ola

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...