Dlaczego warstwowe? Ciasto dzieli się na osiem części, wałkuje i układa jedno na drugim. Między każdym plackiem znajduje się warstwa masła. Rogaliki są Rewelacyjne! Z wierzchu kruche i chrupiące a w środku mięciutkie. Nadzienie może być dowolne np. marmolada, powidła, nutella co kto lubi :] Moje były nadziane almond cream, przepis można znaleźć tutaj.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 70 g drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki cukru
- 200 g miękkiego masła
- jajko+łyżka wody
Do 1/2 szklanki mleka wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól, kwaśną śmietanę i podbite jajka, wymieszać. Do mąki wlać drożdże i resztę mleka. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto i podzielić na pół, każdą połowę rozdzielić na 8 części. Każdą kulkę rozwałkować do wielkości naleśnika, posmarować masłem, przykryć kolejnym, posmarować masłem i tak do 8 placka (ostatniego placka nie smarujemy masłem). Stos ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy 55 cm. Podzielić na 12 trójkątów, nałożyć nadzienie i zwinąć formując kształt rogala. Posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Odstawić na 15-30 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Piec na złoty kolor w temp.200*C
Ale boski przepis... Oszukane francuskie... Brawo!!!!
OdpowiedzUsuńNiesamowite. Podziwiam za wytrwałość w wałkowaniu.
OdpowiedzUsuńDobrze ujęła to Magda - oszukane francuskie:-). Troszkę pracy przy nich jest, ale są tego warte. Wyobrażam sobie ten obłędny maślany smak...
OdpowiedzUsuńNieco pracochłonne, ale wato było się pomęczyć dla tego efektu (i smaku :)
OdpowiedzUsuńcudowne te rogaliki, jakie mają fajne warstewki, świetny przepis, muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńcudne!!!
OdpowiedzUsuńwyglądają, jak z najlepszej cukierni! :) i z pewnością tak samo smakują ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńFantastyczne te rogale ... dałam się zwieść fotografii - myślałam , że upiekłaś je z francuskiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam drożdżowe rogaliki! takich warstwowych jeszcze nie jadłam, ale wyglądają obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Muszą błyskawicznie znikać:)
OdpowiedzUsuńbOSKIE ROGALIKI!!!
OdpowiedzUsuńCudne...:)!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i cudnie wyglądają !
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie... ;) Takich jeszcze nie robiłam!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńKapitalne - do wypróbowania !!!
Pozdrawiam :))
Upiekłam te rogaliki są przepyszne
OdpowiedzUsuń