Przejdź do głównej zawartości

Rogaliki " warstwowe"



   Dlaczego warstwowe? Ciasto dzieli się na osiem części, wałkuje i układa jedno na drugim. Między każdym plackiem znajduje się warstwa masła. Rogaliki są Rewelacyjne! Z wierzchu kruche i chrupiące a w środku mięciutkie. Nadzienie może być dowolne np. marmolada, powidła, nutella co kto lubi :] Moje były nadziane almond cream, przepis można znaleźć tutaj.


Składniki:

  • 1 kg  mąki 
  • 70 g drożdży 
  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 250 ml kwaśnej śmietany 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 4 łyżki cukru 
  • 200 g miękkiego masła 
  • jajko+łyżka wody


      Do 1/2 szklanki mleka wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól, kwaśną śmietanę i podbite jajka, wymieszać. Do mąki wlać drożdże i resztę mleka. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
      Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto i podzielić na pół, każdą połowę rozdzielić na 8 części. Każdą kulkę rozwałkować do wielkości naleśnika, posmarować masłem, przykryć kolejnym, posmarować masłem i tak do 8 placka (ostatniego placka nie smarujemy masłem). Stos ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy 55 cm. Podzielić na 12 trójkątów, nałożyć nadzienie i zwinąć formując kształt rogala. Posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Odstawić na 15-30 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Piec na złoty kolor w temp.200*C







Komentarze

  1. Ale boski przepis... Oszukane francuskie... Brawo!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowite. Podziwiam za wytrwałość w wałkowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze ujęła to Magda - oszukane francuskie:-). Troszkę pracy przy nich jest, ale są tego warte. Wyobrażam sobie ten obłędny maślany smak...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nieco pracochłonne, ale wato było się pomęczyć dla tego efektu (i smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowne te rogaliki, jakie mają fajne warstewki, świetny przepis, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają, jak z najlepszej cukierni! :) i z pewnością tak samo smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne te rogale ... dałam się zwieść fotografii - myślałam , że upiekłaś je z francuskiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam drożdżowe rogaliki! takich warstwowych jeszcze nie jadłam, ale wyglądają obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne! Muszą błyskawicznie znikać:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszne i cudnie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają pysznie... ;) Takich jeszcze nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń

  13. Kapitalne - do wypróbowania !!!
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Upiekłam te rogaliki są przepyszne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz