19.02.2013

Rogaliki " warstwowe"



   Dlaczego warstwowe? Ciasto dzieli się na osiem części, wałkuje i układa jedno na drugim. Między każdym plackiem znajduje się warstwa masła. Rogaliki są Rewelacyjne! Z wierzchu kruche i chrupiące a w środku mięciutkie. Nadzienie może być dowolne np. marmolada, powidła, nutella co kto lubi :] Moje były nadziane almond cream, przepis można znaleźć tutaj.


Składniki:

  • 1 kg  mąki 
  • 70 g drożdży 
  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 250 ml kwaśnej śmietany 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 4 łyżki cukru 
  • 200 g miękkiego masła 
  • jajko+łyżka wody


      Do 1/2 szklanki mleka wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól, kwaśną śmietanę i podbite jajka, wymieszać. Do mąki wlać drożdże i resztę mleka. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
      Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto i podzielić na pół, każdą połowę rozdzielić na 8 części. Każdą kulkę rozwałkować do wielkości naleśnika, posmarować masłem, przykryć kolejnym, posmarować masłem i tak do 8 placka (ostatniego placka nie smarujemy masłem). Stos ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy 55 cm. Podzielić na 12 trójkątów, nałożyć nadzienie i zwinąć formując kształt rogala. Posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Odstawić na 15-30 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Piec na złoty kolor w temp.200*C







16 komentarzy:

  1. Ale boski przepis... Oszukane francuskie... Brawo!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowite. Podziwiam za wytrwałość w wałkowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze ujęła to Magda - oszukane francuskie:-). Troszkę pracy przy nich jest, ale są tego warte. Wyobrażam sobie ten obłędny maślany smak...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nieco pracochłonne, ale wato było się pomęczyć dla tego efektu (i smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowne te rogaliki, jakie mają fajne warstewki, świetny przepis, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają, jak z najlepszej cukierni! :) i z pewnością tak samo smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne te rogale ... dałam się zwieść fotografii - myślałam , że upiekłaś je z francuskiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam drożdżowe rogaliki! takich warstwowych jeszcze nie jadłam, ale wyglądają obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne! Muszą błyskawicznie znikać:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszne i cudnie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają pysznie... ;) Takich jeszcze nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń

  13. Kapitalne - do wypróbowania !!!
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...