Przejdź do głównej zawartości

Muffinki z maślanką stracciatella



     Napiszę nieskromnie, że to najlepsze muffiny jakie miałam okazje jeść. Mięciutkie, wilgotne, bardzo czekoladowe i niezwykle wciągające. Mają w sobie coś takiego, że po zjedzeniu jednej masz ochotę na więcej. Polecam! Są rewelacyjne!



Składniki na 24 szt:

  • 150 g mąki pszennej 
  • 150 g mąki krupczatki 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 500 ml maślanki stracciatella 
  • 200 ml oleju 
  • 5 łyżek kakao 
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody 
  • 100 g groszków czekoladowych albo drobno pokrojonej czekolady 

     Osobno dokładnie wymieszać składniki suche i osobno płynne, a następnie połączyć wszystko razem.
Napełnić foremki i piec około 20-25 minut w temp. 180*C



Komentarze

  1. Ale śliczne murzynki :) Super wyrosły, wypróbuję Twój sposób na muffina !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga :)
    I za przepis, mam właśnie w lodowce maślankę,
    pozdr:)
    P.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe i zapewne przepyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie wyglądają,podoba mi się pomysł z tą maślanką :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ...ale smakowicie wyglądają ;d

    OdpowiedzUsuń
  6. ...ale smakowicie wyglądają ;d

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny ten pomysł z maślanką:) pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam muffinki, w każdej postaci! i masz 100% racji- szybko wciągają i ciężko poprzestać na jednej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Poproszę o jedno, albo może dwa? :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. mają bardzo ładny, głęboki kolor - widać, że mocno czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam maślankę o tym smaku! Więc i te muffinki na pewno by mi posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz