01.02.2013

Quiche z wędzonym łososiem




           Małżon pojechał na delegacje, a ja mogłam sobie zrobić obiad dla siebie i pod moje upodobania i na co padło a no na słynny placek z Lotaryngii. Quiche robi się z ciasta kruchego z sosem śmietanowo-jajecznym i dodatkami. Najbardziej znany jest quiche lorraine ze słonego kruchego ciasta oraz jaj, śmietany, boczku, żółtego sera i natki. Ja postawiłam na inne dodatki: łososia, brokuła, szparagi i ser pleśniowy. Mniam było pysznie! nawet młody wcinał:D


Składniki:


Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1/2 łyżeczki soli 

Nadzienie:
  • 150 g wędzonego łososia
  • 12 dag szparagów ze słoika 
  • 1/4 brokuła 
  • 150 g gęstego jogurtu
  • 150 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 50 g sera pleśniowego 
  • pieprz 
  • forma do tart 26 cm

      Masło pokroić z mąką, dodać sól, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować między dwoma   arkuszami papieru, przenieść na natłuszczoną blaszkę i docisnąć do brzegów. Włożyć do lodówki na 30 minut.
 Brokuła podzielić na różyczki, z blanszować i dokładnie osączyć. Szparagi pokroić na kawałki, łososia w paseczki.
     Po nakłuwać ciasto widelcem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220*C i piec 15 minut.
Do miski wlać jogurt, śmietanę, dodać ser, jajka, doprawić pieprzem i wymieszać do połączenia składników.
     Ciasto wyjąc z piekarnika wylać 1/3 sosu, na wierzchu ułożyć dodatki i polać pozostałą częścią sosu. Obniżyć temp. w piekarniku do 180*C i piec jeszcze około 40 minut, aż nadzienie się zarumieni i stężeje.


16 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :) Nie robiłam jeszcze takiego, więc może warto wypróbować? :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pyszności, dawno nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka! Podziwiam, że pod nieobecność Małżona:-) chciało Ci się dla samej siebie preparowac takie danie. Ja w takich sytuacjach jestem bardziej leniwa. Choć uwielbiam gotować, to wtedy od gotowania odpoczywam...i wrzucam tryb kanapkowo-przekąskowy:-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale się zapowiada!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne! Ja też chcę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności:)! Porywam kawałek....;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznosci serwujesz ! Wspaniałe ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fantastyczne dodatki! tarta musiała być obłędna

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam w tym tygodniu podobną z takim samym ciastem ale z wędliną. Twoją wersję też muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie dziwię się, że Młody wcinał! Sama bym spory kawałek zjadła! Pyszne dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dla mnie też idealne :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. pychota!:) uwielbiam takie wytrawne wypieki- jestem ich wielką fanką:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak pysznie wygląda! Chrupnęłabym;)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...