11.02.2013

Kremówka kokosowa



             Przypomniałam sobie o tym cieście przeglądając książkę "Nowe ciasta Siostry Leonilli". Wieki go nie robiłam a kiedyś tak często gościł do niedzielnej kawy. Zakasałam rękawy, wysłałam męża do sklepu po wiórki kokosowe a sama szybko zagniotłam ciasto, ugotowałam budyń i po 30 minutach pracy ciasto wylądowało w piekarniku. Mniam, niedziela kawka miała przepyszne towarzystwo.


Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki 
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa budyniowa:
  • 1 l mleka
  • 3 budynie śmietankowe

Masa kokosowa:
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 300 g wiórków kokosowych 
  • 150 g masła rozpuszczone i ostudzone

Polewa:
  • 70 g czekolady
  • 3 łyżki mleka 

      Masło posiekać z mąką, dodać cukier, jajka, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Wyłożyć na natłuszczoną foremkę.
Z podanych składników przygotować budyń.
      Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, masło i ubijać do połączenia składników. Wsypać wiórki i wymieszać
Na ciasto wyłożyć budyń i przykryć masa kokosową. Piec w 180*C około 40 minut.
     Czekoladę i mleko włożyć do miski umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą, rozpuścić i polać ciasto.



23 komentarze:

  1. Cudne ciacho! Wygląda pysznie. Chyba powinnam się zapoznać z siostrą Leonillą? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Książkę kupiłam w księgarni św. Wojciecha w Poznaniu. Jestem pewna, że na allegro też jest dostępna :] Książka zawiera bardzo proste i łatwe w przygotowaniu przepisy.

      Usuń
  2. Idealna do kawki ! Przepysznie wygląda i bardzo mięciutko ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za kokosem nie przepadam, chociaż przypieczona masa kokosowa brzmi dobrze... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, pycha, ja takiej kokosowej kremówki nie znałam, bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet nie wiesz ile bym dała za kawałek takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I jak tu nie ulec słodkiej pokusie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam, mniam! uwielbiam wszystko co kokosowe, więc z chęcią bym jej spróbowała :) pozdrawiam! Asia

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha!
    Bardzo apetyczne ciasto, zapisuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O matko kochana OLA, ślina mi tak pociekła!! I jak ja teraz na diecie wytrwam?? Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. do zrobienia, koniecznie! uwielbiam wszelkie budyniowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ...aż się obśliniłam, tak smakowicie wygląda;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie się prezentuje! Uwielbiam ciasta kokosowe no i całkowicie się z Tobą zgadzam- neidzielna, leniwa kawa z pysznym ciachem to jest to! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajnie sie prezentuje! Uwielbiam kremowki, a z kokosem musza byc jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudo:)! Zapisuję do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  15. fajnie by bylo jakby sie odezwal ktos kto juz to ciasto wyprobowal i potem dopiero chwalil

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://kruszynowe-kucharzenie.blogspot.com/2013/09/kremowka-kokosowa.html

      Usuń
  16. witam na jakiej duzej blaszce byl pieczony ten placek????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, 25x40 cm. Możesz użyć odrobinę większą.

      Usuń
  17. Upiekłam. Pycha. Polecam!
    (Jeden minus. Spód był bardzo kruchy i w ogóle nie był lepki.)

    OdpowiedzUsuń
  18. A budyń z mlekiem wymieszać i wlać nie kumam proszę o pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 700 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp proszek, wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Mieszaj aż zgęstnieje. A potem na ciasto.

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...