Weekend zleciał jak z bicza strzelił. Sobotę spędziłam w towarzystwie wielkopolskich blogerek. Byłyśmy w Warszawie na Food Blogger Fest. Było ciekawie! A niedziele spędziłam na wygłupach z moimi chłopakami. Oczywiście w między czasie musiałam coś upiec, moja kawka czuła się taka samotna :D A że czekolady i bananów u nas zawszę pod dostatkiem padło na tartę. Tartę na kruchym spodzie z dodatkiem mielonych migdałów w połączeniu z bananami i czekoladą tworzy smaczne połączenie.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 50 g zmielonych migdałów
- 100 g cukru trzcinowego
- 150 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie :
- 3 banany
- 100 g czekolady mlecznej albo gorzkiej
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka masła
Mąkę przesiać, dodać masło i pokroić. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przenieść na formę, docisnąć do brzegów i po nakłuwać ciasto widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 15 minut.
Banany obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło wrzucić banany, posypać cynamonem i chwilę podsmażyć. Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę z połamana czekoladą, mlekiem i jajkiem. Podgrzewać cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady. Wyjąć z piekarnika ciasto, wyłożyć banany, polać masą czekoladową i włożyć do piekarnika na 20 minut.
Idealna!!! :D Proszę o kawałek! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda..:)
OdpowiedzUsuńJestem spragniona słodkiego a to połączenie mi pasuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam;)
Wygląda bosko! Banany i czekolada to zgrany duet.... Więc tylko iść do kuchni po kawałek takiej tarty :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałeczek albo dwa ;)
OdpowiedzUsuńpozdr
P.
Migdałowe ciasto i czekolada - czy może być coś lepszego na deser ? :):):)
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta...
Wygląda rewelacyjnie - świetne połączenia czekolada i banany ummm sama rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńBanany z czekoladą to mój ulubiony duet! Pycha!
OdpowiedzUsuńNo cóż... mogę tylko powiedzieć, że porywam to co pozostało ;D
OdpowiedzUsuńObłędna:)!
OdpowiedzUsuń...przepysznie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńPołączenie bananów z czekoladą zawsze smakuje wyśmienicie. Podoba mi się pomysł na migdałowy spód do tarty, a tarta jako całość też mi się podoba oczywiście...:-))
OdpowiedzUsuńCzekolada zawsze jest dobra!
OdpowiedzUsuńTarta wygląda bardzo apetycznie :)
Wygląda rewelacyjnie i bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńJak beda wygladaly skladniki na forme 26/27cm?
Musisz sobie poszukać przelicznik foremek. Wpisz wielkość foremki i składniki i ci obliczy :D
Usuń