Przejdź do głównej zawartości

Tarta bananowo-czekoladowa



     Weekend zleciał jak z bicza strzelił. Sobotę spędziłam w towarzystwie wielkopolskich blogerek. Byłyśmy w Warszawie na Food Blogger Fest. Było ciekawie! A niedziele spędziłam na wygłupach z moimi chłopakami. Oczywiście w między czasie musiałam coś upiec, moja kawka czuła się taka samotna :D A że czekolady i bananów u nas zawszę pod dostatkiem padło na tartę. Tartę na kruchym spodzie z dodatkiem mielonych migdałów w połączeniu z bananami i czekoladą tworzy smaczne połączenie.


Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki 
  • 50 g zmielonych migdałów 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 150 g masła 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 

Nadzienie :
  • 3 banany 
  • 100 g czekolady mlecznej albo gorzkiej 
  •  150 ml mleka
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka masła
Forma do tarty 20 cm


      Mąkę przesiać, dodać masło i pokroić. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i  włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przenieść na formę, docisnąć do brzegów i po nakłuwać ciasto widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 15 minut.
       Banany obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło wrzucić banany, posypać cynamonem i chwilę podsmażyć. Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę z połamana czekoladą, mlekiem i jajkiem. Podgrzewać cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady. Wyjąć z piekarnika ciasto, wyłożyć banany, polać masą czekoladową i włożyć do piekarnika na 20 minut.





Komentarze

  1. Idealna!!! :D Proszę o kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem spragniona słodkiego a to połączenie mi pasuje.
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko! Banany i czekolada to zgrany duet.... Więc tylko iść do kuchni po kawałek takiej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym kawałeczek albo dwa ;)
    pozdr
    P.

    OdpowiedzUsuń
  5. Migdałowe ciasto i czekolada - czy może być coś lepszego na deser ? :):):)
    Wspaniała tarta...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie - świetne połączenia czekolada i banany ummm sama rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Banany z czekoladą to mój ulubiony duet! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. No cóż... mogę tylko powiedzieć, że porywam to co pozostało ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. ...przepysznie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Połączenie bananów z czekoladą zawsze smakuje wyśmienicie. Podoba mi się pomysł na migdałowy spód do tarty, a tarta jako całość też mi się podoba oczywiście...:-))

    OdpowiedzUsuń
  11. Czekolada zawsze jest dobra!
    Tarta wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda rewelacyjnie i bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam
    Jak beda wygladaly skladniki na forme 26/27cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz sobie poszukać przelicznik foremek. Wpisz wielkość foremki i składniki i ci obliczy :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz