28.02.2013

Masło ziołowe




        Przepyszne masło z dodatkiem ziół i przypraw. Do kanapek, do smarowania mięsa przed pieczeniem, do zapiekania z pieczywem do czego tylko chcecie, polecam!



 Składniki: 

  • 200 g miękkiego masła 
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek bazylii 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • sól i pieprz 

      Zioła i szczypiorek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masła. Wszystkie składniki połączyć doprawić solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce.
Do masła można dodać oliwę z oliwek około 30 ml. Dzięki niej masło po wyjęciu z lodówki nie będzie takie twarde.





11 komentarzy:

  1. Olu, pyszne smarowidełko!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pycha. Chociaż u mnie kostka masła znika około 3 tygodnie (jeżeli chodzi o częstotliwośc jedzenia jako tako) więc raczej by się takie smarowidło tylko psuło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masełko może mieć wiele zastosowań np.natrzeć kurczaka, włożyć do piekarnika i po pewnym czasie mieć pysznego, chrupiącego i pachnącego :}

      Usuń
  3. o tak tak tak tak!!! cud nad cudami! a mnie brakowało tego sposobu na miękkość - dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię podobne i świetnie nadaje się do wielu przepisów! pyszne masełko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Msełka smakowe są super. A twój garnuszek uroczy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj jak wiosennie już u Ciebie ! Wspaniałe, smakowite masełko do chlebka, takie domowe jest najlepsze !!! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyśmienicie wygląda! Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas często takie masełko gości na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  9. hmm wyobrażam sobie jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniałe !
    z takim masłem niepotrzebny obkład do chleba :)
    wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...