Przepyszne masło z dodatkiem ziół i przypraw. Do kanapek, do smarowania mięsa przed pieczeniem, do zapiekania z pieczywem do czego tylko chcecie, polecam!
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek bazylii
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Zioła i szczypiorek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masła. Wszystkie składniki połączyć doprawić solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce.
Do masła można dodać oliwę z oliwek około 30 ml. Dzięki niej masło po wyjęciu z lodówki nie będzie takie twarde.
Olu, pyszne smarowidełko!:-)
OdpowiedzUsuńWygląda pycha. Chociaż u mnie kostka masła znika około 3 tygodnie (jeżeli chodzi o częstotliwośc jedzenia jako tako) więc raczej by się takie smarowidło tylko psuło...
OdpowiedzUsuńMasełko może mieć wiele zastosowań np.natrzeć kurczaka, włożyć do piekarnika i po pewnym czasie mieć pysznego, chrupiącego i pachnącego :}
Usuńo tak tak tak tak!!! cud nad cudami! a mnie brakowało tego sposobu na miękkość - dziękuję :)
OdpowiedzUsuńrobię podobne i świetnie nadaje się do wielu przepisów! pyszne masełko :)
OdpowiedzUsuńMsełka smakowe są super. A twój garnuszek uroczy :)
OdpowiedzUsuńOj jak wiosennie już u Ciebie ! Wspaniałe, smakowite masełko do chlebka, takie domowe jest najlepsze !!! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWyśmienicie wygląda! Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńU nas często takie masełko gości na stole :)
OdpowiedzUsuńhmm wyobrażam sobie jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe !
OdpowiedzUsuńz takim masłem niepotrzebny obkład do chleba :)
wygląda pysznie