Przejdź do głównej zawartości

Łapy!

  

Łapy, łapy straszne ciasteczka na zabawę Halloween. Mocno orzechowe z szybką wersją almond cream. Oczywiście nie muszę mówić jakie są dobre :]


Przygotowanie: 1 godzina | Pieczenie: 15 minut

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki 
  • 100 g zmielonych migdałów 
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 4 łyżkach śmietany
  • 1 łyżeczka proszku


Składniki almond cream:
  • 1 szklanka zmielonych migdałów 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii ( albo łyżeczka spirytusu)


 Dodatkowo:
  • migdały
  • nóż do pizzy 

Almond cream:
Przy pomocy miksera mieszamy wszystko do połączenia składników.

Ciasto:
 Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na 9-12 części. To zależy jakiej wielkości chcemy zrobić łapy.


Ciasto wałkujemy i formujemy kształt prostokąta. Na brzeg nakładamy krem i zamykamy.


Dociskamy. Przy pomocy noża do pizzy robimy cztery nacięcia tworząc w ten sposób palce.


Każdy paluch delikatnie rozsuwamy i wciskamy migdały.
Pieczemy około 15 minut w temp. 180*C.













Komentarze

  1. Piękne! Znaczy hihi, straszne! ;) Mi to by wyszły zapewne takie koślawce, że nawet się nie podejmuję :D Póki co mogę zaprosić do siebie na dyniowe przepisy i początek halooweenowych warjacji-dekoracji;) http://ekscentrycznyparowar.blogspot.com/2012/10/pierwsza-pomoc-dla-hallooweenowej-dynki.html
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu, przeszłaś sama siebie:-). Urocze Ci wyszły te halloweenowe łapska:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rety, rety, przerażające :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe do kogo nalezaly? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają na STRASZNIE smaczne! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. takie trochę misiowate ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. coś migdałowego do poobgryzania, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale paskudy urocze :) Super sprawa na halloween :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurczę fajne! Na pierwszy rzut oka - stopy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Łapy, łapy, cztery łapy, a na łapach... :-))

    OdpowiedzUsuń
  12. Łapy należą do Wielkiej Stopy! ;]

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz