28.10.2012

Taka tam tarta z żurawiną



Taka tam sobie tarta z brzoskwinką i żurawiną, opatulona migdałową pierzynką.
 Przepis pochodzi z książki "120 wypieków".

 
 Przygotowanie: 45 minut | Czas dodatkowy: godzina | Pieczenie: 70 minut

Składniki:

Ciasto:
  • 150 g mąki 
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżka wody 
Farsz:
  • 200 g masła 
  • 150 g cukru 
  • 1 jajko
  • 2 żółtka 
  • 40 g mąki 
  • 175 g zmielonych migdałów 
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 
  • puszka brzoskwiń
  • 130 g świeżych żurawin  
Foremka do tarty o średnicy 24 cm.
Fasola + pergamin

Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać cukier, wodę i wyrobić ciasto. Owinąć w folię i schładzać przez 30 minut.
Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Przełożyć na formę, nakłuć spód widelcem i włożyć do lodówki na 30 minut. Na ciasto wyłożyć pergamin i wysypać fasolę. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190*C przez 15 minut. Zdjąć fasolę z pergaminem, piec przez kolejne 10 minut.
Utrzeć w misce masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i żółtko. Wsypać mąkę i mielone migdały, dodać śmietanę i wymieszać. Na podpieczonym spodzie ułożyć brzoskwinie i posypać żurawinami. Przykryć farszem. Piec około 45 minut, aż farsz się zetnie i nabierze złotego koloru. 



9 komentarzy:

  1. pyszna! ale ładnie wygląda w przekroju.. :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze przyznać ,że bardzo efektowna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się bardzo smacznie i pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka tam tarta wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...