30.10.2012

Powykręęęcane kiełbaski



Dzisiaj mam smaka na kiełbaskę :]


 Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie 10 minut

Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 250 ml letniej wody 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 40 g drożdży 
  • 4-5 kiełbas np: śląska, zwyczajna 
  • przyprawa np: ostra papryka, do grilla, do karkówki
  • ser parmezan 

Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5-10 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki,jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na tyle części ile mamy kiełbas. Stolnice posypujemy mąką, wykładamy porcje ciasta i wałkujemy na kształt prostokąta.


Po środku układamy kiełbaskę, zawijamy i przy użyciu ostrego noża kroimy w plasterki ( tak żeby nie przeciąć spodu). Każdy plaster wywijamy na boki. Posypujemy przyprawą i startym serem. Pieczemy w temp. 240*C około 10 minut.




8 komentarzy:

  1. bardzo fajnie to wygląda:) super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fantazyjne te kiełbaski. Niby całkiem zwykłe danko, a wygląda nadzwyczajnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjny pomysł podania, do ulubionych. Jutro wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zawsze mi się podobały tak zawinięte kiełbaski, od razu lepiej wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...