12.10.2012

Kwiatek drożdżowy



 Ostatnio bardzo polubiłam ciasto drożdżowe. Podoba mi się to, że można przygotować z niego tyle ciekawych smakołyków. Nie musi to być standardowy placek z kruszonką, ale można wykombinować z niego naprawdę fajne ciacho. Z czasem na blogu pojawi się kilka fajnych pomysłów z wykorzystaniem ciasta drożdżowego.  
Jeśli macie już swój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe nie musicie korzystać z mojego. Ja osobiście wole jak w cieście występują same żółtka, mam wrażenie, że ciasto jest delikatniejsze i nie jest zbite i twardawe. 


Przygotowanie: 50 minut | Czas dodatkowy: 2,5 godziny | Pieczenie: 30-40 minut

Składniki:

Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 1/2 szk cukru
  • 50 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 50 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
  • szczypta soli
  • 250 ml letniego mleka 
Dodatkowo:
  • dżem albo marmolada
  • cukier puder
  • sok z cytryny


 Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej mleka. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne i sprężyste smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
       Ciasto dzielimy na siedem części. Z jednej części formujemy główkę kwiatka a z reszty ciasta robimy płatki.Przy pomocy palca albo łyżki robimy wgłębienia w płatkach. Kwiatka smarujemy niewielką ilością rozpuszczonego masła, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
       Poprawiamy jeszcze raz wgłębienia w płatkach i do każdego wgłębienia wkładamy łyżeczkę albo dwie dżemu. Jeśli chcemy możemy przygotować kruszonkę i posypać kwiatka.
Pieczemy 30-40 minut w 180*C.
Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier i przyozdobić po przestudzeniu kwiatka.




5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto drożdżowe:)
    Szkoda tylko ,że nie chce rosnąć jak jest w domu zimno..

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu,
    przepyszny ten kwiatek!
    zaczaiłabym się na jeden z płatków...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ze zwykłej drożdżówki wystarczyło zrobić kwiatka i stała się niezwykła; ) Pięknie to wygląda, proste, a cieszy !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja drożdżowe uwielbiam od dawna:-). Kwiatek cudnie smakowity:-).

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...