18.10.2012

Tort stracciatella z gruszkami



      Tort nie jest pracochłonny, najwięcej czasu zajmie nam krojenie czekolady, ale warto się poświęcić bo połączenie jej z masą śmietankowo-serową, gruszkami komponuje się idealnie. Zamiast ciasta francuskiego możemy upiec biszkopty. Co do gruszek najlepiej jak będą miękkie i dojrzałe, twarde gruszki należy chwilę pogotować w osłodzonej wodzie. 


Przygotowanie: 50 minut | Pieczenie: 20 minut

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego 
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 400 g serka śmietankowego
  • 100 g czekolady
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • żelatyna
  • 2 łyżki nutelli
  • 3-4 gruszki
  • żółtko
Przydatne akcesoria:
- linijka
- nóż do pizzy
- obręcz tortownicy


      Z ciasta francuskiego wyciąć obręczą tortownicy dwa koła. Jedno koło posmarować żółtkiem, piec 10-15 minut w temp. 200*C. Drugie koło podzielić przy pomocy linijki i noża na 12 trójkątów. Ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i upiec.
     Żelatynę namoczyć. Kremówkę ubić, w osobnej misce wymieszać ser z cukrem pudrem, połączyć obie masy. Żelatynę rozpuścić, ostudzić i dodać do masy śmietankowo-serowej. Czekoladę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z masą. Na podpieczonym spodzie rozsmarować nutellę, położyć gruszki pokrojone w plasterki, wyłożyć masę i udekorować francuskimi trójkącikami.







13 komentarzy:

  1. Tort wygląda wspaniale! I faktycznie, jak na tort, jest stosunkowo mało pracochłonny. Fajny pomysł. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie i baaardzo apetycznie! I te jesienne gruszki - cudo!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, sciągnęłaś mnie tą stracciatellą...Może byc fajne...Dobrze, że można kupić gotowe francuskie, bo nie mam odwagi go zrobic w domu..

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie! świetna kombinacja z gruszkami :0

    OdpowiedzUsuń
  5. Trud warty efektu, bo tort prezentuje się doskonale! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oluś,
    ten tort to prawdziwa rozpusta, a nie mój skromny czekoladowy sernik z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. prezentuje się pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale. A smakuje z pewnością jeszcze lepiej - ach, te gruszki... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie wiedziałam, ze można takie cuda wyczarować z ciasta francuskiego, wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń

  10. uwielbiam takie nietypowe kulinarne dzieła :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. jakiej wielkości tortownica?

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...