08.10.2012

Indyk marynowany w warzywach



      Bardzo smaczne i delikatne mięsko indyka. Dzięki zaprawie i długiemu marynowaniu mięsko skruszało, jest soczyste a z warzyw wyciągnęło to co najlepsze czyli pyszny smak. Gotową pieczeń możemy podać z ryżem, sosem koperkowym albo śmietanowym. Po przestudzeniu będzie też znakomitym dodatkiem do kanapek.    


Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: marynowanie | Pieczenie: 1 godzina

Składniki:

  • 1 kg piersi indyczej
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz albo papryka
Zaprawa:
  • marchewka
  • pietruszka
  • por
  • kawałek selera
  • 2 pokruszone listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju 


      Por kroimy w plasterki, resztę warzyw ścieramy na tarce. Wszystkie warzywa wymieszać razem, dodać pozostałe składniki marynaty. Mięso indyka natrzeć solą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem. Przyprawić pieprzem lub papryką. Część marynaty wyłożyć do miski, ułożyć mięso i przykryć resztą marynaty. Indyka w marynacie wstawiamy do lodówki na 1-2 dni.
     Indyka wyjąć z zaprawy i przenieść do rękawa foliowego, polać masłem wymieszanym z olejem, dodać 3-4 łyżki zaprawy, zamknąć i piec w piekarniku nagrzanym do 180*C około godziny.
Jeśli lubimy chrupiące skórki możemy 10 minut przed końcem pieczenia naciąć na środku rękaw.



7 komentarzy:

  1. Domowy, smakowity indorek:-). Aromatyczny, soczysty.....PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności!
    Dla mnie idealny zamiast sklepowej sztucznej wędliny.

    OdpowiedzUsuń
  3. W sam raz do kanapki na uczelnię czy do pracy:) Zdrowe i wartościowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od 4 lat nie jem mięsa, a Twój indyk wygląda tak apetycznie że aż mam ochotę go schrupać !

    OdpowiedzUsuń
  5. Mm, pysznie :) Uwielbiam pierś z indyka tak aromatycznie zapieczoną...

    OdpowiedzUsuń
  6. takie mięsko to i na obiad i na kanapkę ;)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...