02.10.2012

Babeczka z serem ricotta


 Bardzo prosta i szybka w wykonaniu babeczka z dodatkiem włoskiego sera ricotta. W babce można delikatnie wyczuć skórką cytrynową a ser nadał jej wilgotności. Idealna dla tych osób, które nie przepadają za suchymi ciastami.


 Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 45 minut

Składniki:

  • 250 g sera ricotta
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
W misce ucieramy ser z cukrem do momentu jego rozpuszczenia. Dodać pojedynczo żółtka, następnie skórkę z cytryny, mąkę i proszek. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno. Bardzo delikatnie połączyć obie masy i przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec w 180*C około 45 minut. 






3 komentarze:

  1. Wyrośnięta i pulchniutka niczym chmurka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosta babeczka. Fajny pomysł. Wygląda baardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś w sam raz na moją obsesję na punkcie ricotty: )
    Musi być pyszna i taaaka puszsyta !

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...