24.10.2012

Zakręcony chlebek orzechowy



Zakręciło mnie dzisiaj orzechowo :] 


 Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: 2,5 godziny | Pieczenie: 45 minut

Składniki:

Ciasto 1
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 250-300 ml letniej wody 
  • 40 g drożdży 
Ciasto 2
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka zmielonych migdałów 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 40 drożdży 
  • 250-300 ml letniej wody 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
Dodatkowo
  • 100 g orzechów włoskich  
  • 4 kostki lodu 

Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę z oliwek, rozczyn i wodę, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne i sprężyste smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Tak samo postępujemy z drugim ciastem.
Ciasta wałkujemy osobno na kształt prostokąta. Najlepiej jak ciasta mają podobne wymiary. Na ciasto jasne nakładamy ciemne, posypujemy pokruszonymi orzechami i zwijamy jak roladę. Oba końce podwijamy do dołu i przekładamy do keksówki. Odstawiamy na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 220*C wrzucamy kostki lodu. Chlebek zwilżamy wodą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 45 minut.
Studzimy na kratce.





11 komentarzy:

  1. Troszkę pracochłonne i czasochłonne, ale efekt znakomity. Warto uzbroić się w cierpliwość. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale sympatyczny ten Twój chlebek :P Jadłbyhm ... :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaskakujące to ciasto, myślałam że to masa orzechowa :) Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezwykle piękne i pomysłowe ciasto!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. też myślałam, że to ciemne to orzechy, bardzo fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacja! chlebek pozytywnie zakręcony ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapakowany jak na prezencik:)
    Sama chciałabym dostać taki podarunek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękny zakręcony chlebek :) ja też poproszę o taki prezent :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Spoko dziewczyny już wam wysyłam ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda ślicznie :) Ten zawijas jest po prostu wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...