Przejdź do głównej zawartości

Kwiatek drożdżowy



 Ostatnio bardzo polubiłam ciasto drożdżowe. Podoba mi się to, że można przygotować z niego tyle ciekawych smakołyków. Nie musi to być standardowy placek z kruszonką, ale można wykombinować z niego naprawdę fajne ciacho. Z czasem na blogu pojawi się kilka fajnych pomysłów z wykorzystaniem ciasta drożdżowego.  
Jeśli macie już swój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe nie musicie korzystać z mojego. Ja osobiście wole jak w cieście występują same żółtka, mam wrażenie, że ciasto jest delikatniejsze i nie jest zbite i twardawe. 


Przygotowanie: 50 minut | Czas dodatkowy: 2,5 godziny | Pieczenie: 30-40 minut

Składniki:

Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 1/2 szk cukru
  • 50 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 50 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
  • szczypta soli
  • 250 ml letniego mleka 
Dodatkowo:
  • dżem albo marmolada
  • cukier puder
  • sok z cytryny


 Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej mleka. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne i sprężyste smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
       Ciasto dzielimy na siedem części. Z jednej części formujemy główkę kwiatka a z reszty ciasta robimy płatki.Przy pomocy palca albo łyżki robimy wgłębienia w płatkach. Kwiatka smarujemy niewielką ilością rozpuszczonego masła, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
       Poprawiamy jeszcze raz wgłębienia w płatkach i do każdego wgłębienia wkładamy łyżeczkę albo dwie dżemu. Jeśli chcemy możemy przygotować kruszonkę i posypać kwiatka.
Pieczemy 30-40 minut w 180*C.
Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier i przyozdobić po przestudzeniu kwiatka.




Komentarze

  1. Uwielbiam ciasto drożdżowe:)
    Szkoda tylko ,że nie chce rosnąć jak jest w domu zimno..

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu,
    przepyszny ten kwiatek!
    zaczaiłabym się na jeden z płatków...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ze zwykłej drożdżówki wystarczyło zrobić kwiatka i stała się niezwykła; ) Pięknie to wygląda, proste, a cieszy !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja drożdżowe uwielbiam od dawna:-). Kwiatek cudnie smakowity:-).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz