Przejdź do głównej zawartości

Taka tam tarta z żurawiną



Taka tam sobie tarta z brzoskwinką i żurawiną, opatulona migdałową pierzynką.
 Przepis pochodzi z książki "120 wypieków".

 
 Przygotowanie: 45 minut | Czas dodatkowy: godzina | Pieczenie: 70 minut

Składniki:

Ciasto:
  • 150 g mąki 
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżka wody 
Farsz:
  • 200 g masła 
  • 150 g cukru 
  • 1 jajko
  • 2 żółtka 
  • 40 g mąki 
  • 175 g zmielonych migdałów 
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 
  • puszka brzoskwiń
  • 130 g świeżych żurawin  
Foremka do tarty o średnicy 24 cm.
Fasola + pergamin

Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać cukier, wodę i wyrobić ciasto. Owinąć w folię i schładzać przez 30 minut.
Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Przełożyć na formę, nakłuć spód widelcem i włożyć do lodówki na 30 minut. Na ciasto wyłożyć pergamin i wysypać fasolę. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190*C przez 15 minut. Zdjąć fasolę z pergaminem, piec przez kolejne 10 minut.
Utrzeć w misce masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i żółtko. Wsypać mąkę i mielone migdały, dodać śmietanę i wymieszać. Na podpieczonym spodzie ułożyć brzoskwinie i posypać żurawinami. Przykryć farszem. Piec około 45 minut, aż farsz się zetnie i nabierze złotego koloru. 



Komentarze

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz