Przejdź do głównej zawartości

Małe chlebki



   Zawszę jak robię ciasto drożdżowe lubię dosypać trochę więcej mąki i robię małe chlebki. Takie na jeden raz, takie żeby zmieściły się do małej rączki.
   Z ciasta drożdżowego należy uformować małe chlebki, przełożyć na natłuszczoną blaszkę i odstawić na 20-30 minut. Po upływie tego czasu smarujemy chlebki, rozkłóconym jakiem, posypujemy mąką albo makiem. Robimy niewielkie nacięcia i wkładamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 200*C.
Przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie na blogu.




Komentarze

  1. O proszę :) Te idealne na uczelnię! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mojemu synowi ostatnio zamarzyły sie takie bułeczki. "Wiesz, mamuś, takie malutkie, na dwa gryzy". I proszę, są, u Ciebie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł:) Wart zapamiętania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Ostanio dużo piekłam na bazie ciasta drożdżowego. Zawsze wychodziły mi szalone ilości drożdżówek. Mimo że wychodziły przepysznie chętnie następnym razem wykorzystam ciasto na dwa warianty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne maleństwa. Kojarzą mi się z bułeczkami serwowanymi z mojej ulubionej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No pewnie! Jasne, że będę tak robić! Dla małych rączek:)I dużych też:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny pomysł! zarówno dla małych, jak i dla dużych :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz