09.01.2013

Małe chlebki



   Zawszę jak robię ciasto drożdżowe lubię dosypać trochę więcej mąki i robię małe chlebki. Takie na jeden raz, takie żeby zmieściły się do małej rączki.
   Z ciasta drożdżowego należy uformować małe chlebki, przełożyć na natłuszczoną blaszkę i odstawić na 20-30 minut. Po upływie tego czasu smarujemy chlebki, rozkłóconym jakiem, posypujemy mąką albo makiem. Robimy niewielkie nacięcia i wkładamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 200*C.
Przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie na blogu.




7 komentarzy:

  1. O proszę :) Te idealne na uczelnię! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mojemu synowi ostatnio zamarzyły sie takie bułeczki. "Wiesz, mamuś, takie malutkie, na dwa gryzy". I proszę, są, u Ciebie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł:) Wart zapamiętania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Ostanio dużo piekłam na bazie ciasta drożdżowego. Zawsze wychodziły mi szalone ilości drożdżówek. Mimo że wychodziły przepysznie chętnie następnym razem wykorzystam ciasto na dwa warianty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne maleństwa. Kojarzą mi się z bułeczkami serwowanymi z mojej ulubionej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No pewnie! Jasne, że będę tak robić! Dla małych rączek:)I dużych też:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny pomysł! zarówno dla małych, jak i dla dużych :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...