05.01.2013

Orzechy w panierce



        Jedna z moich ulubionych przekąsek. Chrupiące orzechy w cynamonowej panierce. Te sklepowe mogą się schować. Często mieszam kilka gatunków orzechów, ale zdecydowanie najlepiej smakują mi orzechy włoskie.


Składniki:

  • 500 g orzechów
  • 1 białko
  • 1 łyżka wody 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 czubata łyżka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki soli 

      Białka z wodą delikatnie ubić na pianę. Dodać cukier, cynamon, sól i delikatnie wymieszać. Dorzucić orzechy i lekko wymieszać. Orzechy przełożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 120*C około godziny, co jakiś czas mieszając.




9 komentarzy:

  1. Cudnie podane. Takiej przekąski jeszcze nie robiłam, a orzechy uwielbiam. Wszystkie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechy mają jedną wadę - uzależniają :D

      Usuń
  2. A ja orzechy lubię same, bez panierki. :) Ale ta wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam je:) Kiedyś robiłam w wersji pikantnej do piwa:]

    OdpowiedzUsuń
  4. Ola, a niech się schowają te "sklepowe", te o niebo lepsze, bo swoje:)
    Wszystkiego dobrego na nowy rok!
    Lubię tych, co mieszkają w Pyrlandii:) - sama miałam tam swój 4 letni epizod:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...