16.01.2013

Bułeczki "chmurki"



     Dziecinnie proste w wykonaniu bułeczki nadziewane ubitym białkiem. Ciasto jest mięciutkie w teksturze przypomina ciasto francuskie.



Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3 jajka 
  • 150 g śmietany 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu 
  • szczypta soli 


     Mąkę przesiać, dodać masło i drobno posiekać. Dodać żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, ocet zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na minimum 2 godziny do lodówki.
    Ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru.
Stolnice oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Ciasto pokroić na kwadraty, na środek nałożyć łyżeczkę piany z białek, zlepić końce i uformować bułeczkę. Bułeczki układać na natłuszczona blaszkę, na wierzchu można posmarować rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20-25 minut w 180*C.





10 komentarzy:

  1. ale fajne, rzeczywiście wyglądają delikatnie jak chmurki i to nadzienie z piany z białek, bardzo jestem go ciekawa, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. patrzę na Twoje bułeczki i od razu robię się baaaardzo głodna! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. One już na zdjęciach wyglądają na lekkie jak piórko, delikatne, mieciutkie. Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis. A zdjęcia - po prostu poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaiste, bardzo ciekawe bułeczki :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy pomysł z nadzieniem, a na zdjęciach wyglądają bardzo lekko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wpaniałe przepisy, piękny blog, oglądałam i chciałam każdy zapisywać do zrobienia - i słodkie bułeczki i malezyjskie babeczki w ciapki i placek i ... i w rezultacie zapiszę bloga, bo aż strach coś pominąć z Twojej kuchni :) dziękuję za tę przygodę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuje, że jesteś, rozgość się proszę :D
      Pozdrawiam!

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...