17.01.2013

Łososiowe ciasto pasterza




             Oryginalne ciasto pasterza robi się z jagnięciny, ja postanowiłam pokombinować i zamieniłam mięso na rybę do tego sos musztardowy i wyszło bajecznie pyszne danie.


Składniki:

  • 500 g łososia
  • 500 g ziemniaków
  • 200 ml bulionu
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki musztardy 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka posiekanej natki i koperku
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz 

    Ziemniaki ugotować tak jak zawsze, odcedzić wodę, dodać łyżkę masła, 50 ml mleka i zrobić puree.
Łososia pokroić w grubą kostkę, posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę cały czas mieszając wlać bulion i mleko. Do beszamelu dodać musztardę, cukier, pietruszkę, koperek doprawić solą i pieprzem.
   Naczynie żaroodporne natłuścić, wyłożyć rybę, polać sosem i przykryć puree. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200*C.



6 komentarzy:

  1. Lubię te Twoje kombinacje:-)! Zamiast ciasta pasterza wyszło..ciasto rybaka:-), ale jak dla mnie, to tylko lepiej, bo ryby przedkładam nad mięcho:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam shepherds pie i sama robie czesto, ale z ryba jeszcze nie robilam. Twoj wyglada bardzo zachecajaco

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam i nie jadłam, ale widzę, że mogłoby mi bardzo smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo zachęcające danie, wygląda przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Łosoś to ostatnio mój faworyt :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być pyszne ;) Uwielbiam łososia! :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...