23.01.2013

Ciastka cytrynowe



Intensywnie cytrynowe wnętrze ciastka obtoczone w chrupiącej, cukrowej panierce. Są tak dobre, że w przeciągu tygodnia piekłam je dwa razy :} Polecam nie tylko miłośnikom cytrynowych wypieków.



Składniki:

  • 250 g mąki 
  • 130 g masła 
  • 2 żółtka 
  • 50 g cukru 
  • 3 cytryny
  • 1 limonka
  • 2 kiśle cytrynowe ( 2x 77g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • szczypta soli
  • cukier puder 

     Cytrynę i limonkę umyć i sparzyć wrzątkiem. Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać. Dołączyć żółtka, cukier, kiśle, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryn i limonki, sok z jednej cytryny. Wszystkie składniki zagnieść. Blat posypać mąką, rozwałkować ciasto i wykrawać ciasteczka. Każde ciasteczko obtaczamy w cukrze pudrze, układamy na natłuszczoną blaszkę. Pieczemy w 180*C około 15 minut.  



9 komentarzy:

  1. Ależ Ty masz ciekawe patenty!:-) Żeby dodawać kisiel do kruchego ciasta.....nigdy się z tym nie spotkałam... A ciasteczka wyglądaja uroczo i co najważniejsze, są cytrynowe!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ze mnie taki kombinator ;]
      Ciasteczka, na pewno przypadną Ci do gustu :}

      Usuń
  2. piękne serduszka, a w dodatku ten limonkowo- cytrynowy smak! koniecznie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie porwało to drugie zdjęcie :-) śliczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Muszą być pyszne! Zapraszam do zgłoszenia ich do konkursu: http://kulinarne-rozkosze.blogspot.com/2013/01/konkurs-urodzinowy.html

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowne!:) cytryna i cukrowa posypka - bomba:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sliczne serduszka i przepyszne smaki ! Wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygladają absolutnie fantastycznie:)!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...